ustaski skup dubrovnik (2).jpg

Foto: Dubrovački dnevnik

Ovo je Dubrovnik 21. vijeka. Ovo je Hrvatska na početku treće decenije drugog milenijuma. Ovo je Evropska unija 21. stoljeća. Ovo je veličanje ideja protiv kojih se borila moderna Evropa. Ovo je propaganda ideologije koja je izazvala najveće zlo u svijetu. Ovo je ponos onima koji su bili osovina Hitlerovog zla. Ali Evropa ćuti. Brisel ćuti. Zagreb ćuti. Ćute jer nemaju snage i morala da kažu da fašizam i ustaštvo nisu poraženi kako oni vole da naglase, već i danas cvjetaju i veličaju se ni manje ni više nego u Dubrovniku - gošparskom gradu čestitih Dubrovčana koji su se i u vremenu najvećeg zla odupirali koliko su mogli najvećem posrnuću svjetske civilizacije.

Ali se Dubrovnik danas, na čelu sa Matom Frankovićem ne može oduprijeti idejama koje propagiraju fašizam i ustaštvo - zla koje je odgovorno za milione nevinih života, za brojnu djecu i žene koje su stradale samo zato što su bili druge vjere, nacije i boje kože.

Ovo je Mato Franković - gradonačelnik Dubrovnika koji rame uz rame stoji sa onima koji i danas uzvijuju krvnički poklič "Za dom spremni", nose šahovnicu sa početnim bijelim poljem i oblače se u crne uniforme koje su nosili isti oni koji su odgovorni za najbrutalnije logore i brojne jame napunjene ljudskim lobanjama.

A taj isti Franković govori o moralu, traži izvinjenje i priča o budućnosti? On, zarad Dubrovnika i Dubrovčana - mora ukoliko sutra postati politička prošlost. Da se nikad i nigdje ne ponovi.

ustaski skup dubrovnik (3).jpg

Foto: Dubrovački dnevnik

Evropo, zašto ćutiš? Koga se to bojiš? Jesu li ovo tvoje vrijednosti i ideali? Ćutiš..., ali se i ne crveniš. Ćutiš, znači podržavaš. Ćutiš, znači odobravaš. Evropo, ti si sramota dok god budeš ćutala. Ali ti i dalje ćutiš, jer si odavno izgubila osjećaj za sramotu, grleći one koji su te za sve vijekove vijekova ponizili i pretvorili u veliko groblje nedužnih ljudi. Tvoje suze su odavno presušile, obraz ti se izobličio, a vidiš samo ono što tebi odgovora. Ovo povampireno zlo ne vidiš, ne čuješ, ne osjećaš. Kao što ga nisi vidjela, čula i osjetila ni kad je Musolini poveo Marš na Rim, ni onda kad je Hitler zagospodario Njemačkom, ni onda kad su ustaše otvarale logore za djecu.

Ćutiš... jer si kriva za ovo što se dešava modernom čovječanstvu. Ćutiš... jer nemaš hrabrosti. Ćutiš... jer se bojiš istine. 

ustaski skup dubrovnik (1).jpg

Foto: Dubrovački dnevnik