operacija.jpg

Trebinjska Bolnica prva je zdravstvena ustanova, sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj, u kojoj je izvršen operativni zahvat intramodularne fiksacije kod transtrohaternog preloma proksimalnog preloma dijela butne kosti.

Operativni zahvat je izvršen zahvaljujući dr Draganu Miloševiću i njegovom poznanstvu sa dr Brankom Stankovićem, specijalistom ortopedije i traumatologije iz Valjeva, a koji je turistički boravio u našem gradu, te se odazvao na poziv kako bi bila izvršena ova operacija, a koja se inače radi samo u kliničkim centrima.

"Ovaj operativni zahvat nije bio izvodiv bez učešća dr Petre Paovice, specijaliste anesteziologije i reanimatologije, kao i anestetičara Slaviše Mucovića i instrumentarke Milice Ninković. Zahvaljujući ovom timu, naša sugrađanka (1951. god.) nije morala otputovati u UKC Banja Luka i sada se već uspješno oporavlja", saopštili su iz Bolnice.

Sama operativna procedura se radi uz vrlo male rezove, 2-3 cm. Pacijent se u zavisnosti od samog preloma i procjene hirurga već sutradan počinje podizati i oslanjati na noge.

Ovakva procedura je jako dobra iz razloga što se dosta brzo radi, a posebno kada je ljekarski tim uigran, ne iziskuje mnogo ljudi i radi se sa jako kvalitetnim titanijumskim materijalima. Osim toga, sam oporavak pacijenta je mnogo brži, samo zarastanje rane je mnogo brže i smanjuje se mogućnost nastanka komplikacija poput infekcija koje mogu da uđu kroz kožu.

Ova procedura se upotrebljava kod preloma koji imaju tendenciju zarastanja, za razliku od preloma vrata butne kosti, koji ne zarasta i za koji je potrebna zamjena kosti, odnosno ugradnja proteze.