Dodik putin.jpg

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Sa predsjednikom Putinom razgovarao sam o aktuelnoj situaciji u regionu. Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije", izjavio je Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodik je za ATV izjavio da je čast što Srpska na ovom nivou ima pažnju u Ruskoj Federaciji i da se na iskren način može razgovarati o ekonomskim, političkim i svim drugim pitanjima vezanim za Republiku Srpsku.

"Putin je veoma informisan o detaljima u BiH, tako da je bilo moguće veoma konkretno razgovarati o svim pitanjima. Podrška koju smo imali u pogledu pandemije i ono što smo dobijali od Rusije svakako je bilo predmet moje zahvalnosti", rekao je Dodik.

Na sastanku je bilo riječi o gasovodu od Bijeljine do Banjaluke, koji će se graditi.

To će se potvrditi sutra u razgovorima s Gaspromom, a Putin je, kaže Dodik, dao podršku takvom projektu.

"Razgovarli smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti saradnji, a pogotovo o političkim pitanjima. Putin je iznio svoj stav u vezu s Dejtonskim sporazumom. Rusija ima niz primjedaba o nepoštivanju Dejtonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Savjeta bezbjednosti UN-a. To je za nas važno imajući u vidu razne spekulacije. Prenijeli smo Putinu naš stav da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može da ima podršku i legitimitet u BiH, Putin se s tim složio", rekao je Dodik.

On je ruskog predsjednika informisao i o pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu sa Dejtonom, i Republika Srpska to ne može sebi dozvoliti, prenosi ATV.

Dva lidera su razgovarala i o ekonomsko-finansijskoj podršci i o projektima koji se ostvaruju u Srpskoj. Kaže da su danas odobrili lokaciju u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane.

Uoči sastanka sa Putinom, Dodik je rekao da je ruski predsjednik za razliku od zapadnih državnika, neko ko sluša i ne nameće ultimatume.

"Putin nikada nije tražio od mene da uradim ili ne uradim nešto, zato ga poštujem. Za razliku od njega, političara Zapada čak i najniži po činu pojavljuju se u mojoj kancelariji sa željom da mi nametnu neke stvari. Putin nije kalkulant niti špekulant", rekao je Dodik za italijanski list La Republika

Takođe, istakao je da je BiH kolonija ali da se polako oslobađa te da BiH može opstati samo ako se vrati na Dejtonski sporazum iz 1995. godine, istovremeno ističući da nije protiv Ustava BiH, već protiv onoga što je nametnutno sa strane