Gacko djokic.jpg

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kritikovao je rad Rudnika i termoelektrane (RiTE) „Gacko“ na posljednjoj sjednici Skupštine akcionara i zatražio od uprave da ispoštuje zaključke Vlade RS i racionalizuje troškove i broj radnika.

Iako je, u svojstvu predstavnika državnog kapitala u RiTE „Gacko“ na sjednici Skupštine akcionara, glasao za sve predložene tačke, Đokić nije krio nezadovoljstvo stanjem u ovom preduzeću.

Prilikom razmatranja izvještaja o radu i poslovanju RiTE „Gacko“, na Skupštini koja je održana polovinom ovog mjeseca, Đokić je u pisanom izjašnjenju naveo da nije zadovoljan ostvarenim rezultatima u prošloj godini.

Kao razlog za to naveo je podatak da prihodi od prodaje struje ne mogu da pokriju ni poslovne rashode, da su kratkoročne obaveze značajno povećane te da je likvidnost društva izuzetno loša.

„Tražim da se poslovanje uskladi sa ranije iskazanim i vama ukazanim stavovima Vlade RS u pogledu štednje, racionalizacije i smanjenja troškova poslovanja te optimizacije broja zaposlenih“, naveo je Đokić.

Na Skupštini akcionara je usvojen i revizorski izvještaj RiTE „Gacko“ za prošlu godinu, u kojem je navedeno da poslovanje preduzeća zavisi od kontinuirane podrške Matičnog preduzeća.

Takođe, revizija je utvrdila i da preduzeće ima 6,8 miliona KM obaveza prema povezanim licima, a da u taj iznos nije uključeno 7,2 miliona KM obaveza prema Matičnom preduzeću, koje RiTE „Gacko“ osporava.

Međutim, ukoliko ne uspije da ih ospori, to će imati značajan uticaj na rezultat poslovanja u prošloj godini.

Revizija je pokazala i da su kratkoročne obaveze društva, na čijem se čelu nalazi SNSD-ov Miodrag Šešlija, veće za 12,3 miliona KM od tekućih sredstava, što ukazuje na probleme sa izmirivanjem obaveza na vrijeme.