mitropolit joanikije.jpg

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da je pandemija virusa korona iskušenje, da se treba čuvati ali i duhovno snažiti da bi ovu bolest pobijedili.

- Sve je to iskušenje i svuda je na ispitu naša vjera - istakao je mitropolit Joanikije u obraćanju vjernicima Kotoru.

Mitropolit je napomenuo da bolest odnosi mnoge živote, zbog čega se treba čuvati, biti disciplinovan, ne poricati ništa od onoga što medicina propisuje, ali i biti oprezan jer kroz svaku priliku hoće da se uvuče politika ili neki interes.

- Bili bismo mnogo jači da se obratimo Crkvi, duhovnosti, postu i molitvi, disciplini duhovnoj. Bili bismo mnogo spremniji da pomognemo onima koje zahvata ovaj virus istakao je mitropolit Joanikije.

On je naglasio da ne treba klonuti duhom, a za to su, kako je rekao, dobra prilika molitva i post čiji je cilj da se tijelo oslobodi od svih suvišnih prohtjeva.

- Treba da nauči i duša da posti, da se oslobađa od mržnje, od zlopamćenja, od suvišne uvredljivosti, od svake pakosti, od svake sitnodušnosti i da umjesto svih tih mana nasadi u sebi vrline - dobrotu, čestitost, trpeljivost, hrabrost, požrtvovanost, a kao sveza svih vrlina je ljubav - rekao je mitropolit Joanikije.