Zeljana radojicic lukic.jpg

U Narodnoj biblioteci održana je promocija knjige „Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom“ autora Željane Radojičić Lukić.

Knjiga na bajkovit način promoviše istinske vrijednosti i vrline ljudi te povezuje zlatni trougao: dijete - roditelj - učitelj.

Ova knjiga je miks bajkovitih priča (najljepših ljudskih vrlina i izazova). Knjiga je izašla u oktobru, a mjesto gdje se događa je Čarobno selo.

Prema riječima autora, svaka ova priča (bajka) ima jednu vrlinu, a cilj je bio da se favorizuju vrline u odnosu na mane.

"Osim tih vrlina i bajki, tu su i izazovi koji se sastoje iz tri nivoa. Prvi je ako dijete čita samo knjigu onda je to izazov za njega. Drugi je ako dijete čita knjigu sa svojim roditeljima onda je to porodični izazov, gdje se može okupiti više porodica koje se druže. Treći nivo je izazov za učionice, gdje učitelji sa svojim učenicima stvaraju srećno okruženje. Tako realizuju srećno učenje, a na taj način svoje učionice i škole predstavljaju kao srećne", rekla je Radojičić Lukić.

Željana Radojičić Lukić se našla među finalistima nagrade “Global tičer“ za 2018. godidu među 50 najboljih nastavnika svijeta.

Ona je organizovala projekat sređivanja jedne stare i neopremljene učionice, koju je “pretvorila u učionicu iz snova“, da bi nakon toga 2011. pokrenula projekat “Čarobno selo“.

U projektu “Čarobno selo“ učenici i nastavnici su zajedničkim snagama radili na razvijanju znanja i vještina kroz integrativni pristup, a tokom šest godina kroz taj projekat prošlo više od 15.000 djece i 2.000 nastavnika.

"Ta nagrada je došla u pravo vrijeme jer sam bila u ambijentu sasvim drugačijem nego što su učionice - u voćnjacima, pored rijeke, vodenici, povrtnjacima. Ta nagrada kad je stigla potvrdila je da sam na pravom putu. Ova knjiga je olakšica za svu djecu iz regiona koji čitaju ćirilicu i govore srpski jezik da dobiju početni korak u oblikovanju srećnog učenja u svojim učionicama", naglasila je Radojičić Lukić.

Nakon ove knjige izaći će još tri knjige, koje će biti jedan komplet knjiga i svaka će predstavljati po jedno godišnja doba.

U programu su učestvovali učenici trebinjskih osnovnih škola.