Djeca vrtic.jpg

Direktor vrtića "Naša radost" Janja Ćapin rekla je da ova ustanova već nekoliko godina oslobađa od plaćanja četvrto i svako naredno dijete iz trebinjskih višečlanih porodica.

Ćapin je u izjavi za TrebinjeLive.info istakla i da je od plaćanja usluga oslobođeno jedno dijete iz porodice čije troje djece su u isto vrijeme polaznici ove ustanove.

"Dječiji vrtić, kao društveno osjetljiv kolektiv, ima 'sluha' i za djecu samohranih roditelja, te za djecu koja imaju poteškoće u razvoju i djecu bez oba roditelja, koji su oslobođeni plaćanja usluga", navela je Ćapinova.

U ovom trenutku roditelji oko 80 mališana ne plaćaju usluge ili plaćaju umanjeni iznos za boravak mališana, a u situaciji kada dvoje djece boravi iznos je umanjen za 30 odsto za jedno dijete.

"Cjelodnevni boravak u vrtiću košta 120 KM, za poludnevni boravak roditelji treba da izdvoje 70 KM, a ovaj iznos se nije povećao od 2013. godine. Od otvaranja jasličke grupe 2017. godina, cijena je 150 KM i nije se mijenjala", rekla je Ćapinova.

Ona se zahvalila Gradskoj upravi koja prepoznaje potrebe ove ustanove, ali i višečlanih i porodica iz osjetljivih kategorija.

U četiri objekta vrtića "Naša radost" upisano je 475 djece, a godinama unazad se povećava interesovanje za upis naših najmlađih sugrađana.

Gradonačelnik Mirko Ćurić kaže da su Gradskoj upravi važne sve osjetljive kategorije, ali i svaka porodica.

"U svakom programu hoćemo da imamo u vidu kolika su primanja jer oni koji nemaju primanja ili su minalna su najbitniji kada je novčana nadoknada u pitanju', rekao je Ćurić.

On je dodao i da bez obzira na period pandemije i otežanu finansijsku situaciju sa gradskim prihodima, Grad je nastavio sa svim programima pomoći porodici, čiji korisnici redovno dobijaju predviđena sredstva.