kineski kulturni centar trebinje2.jpg

U trebinjskoj Narodnoj biblioteci danas su ambasador Narodne republike Kine u BiH Đi Ping i gradonačelnik Mirko Ćurić otvorili prvi Kineski kulturni centar u Republici Srpskoj i BiH.

Ambasador Ping se zahvalio se na dobrodošlici i istakao je da je ovo njegov drugi dolazak u grad podno Leotara.

"Prije dvije godine dogovorili smo se da ćemo da jačamo ekonomsku i kulturnu razmjena između Kine i Trebinja. Današnja posjeta je ostvarenje želje da se otvori Kulturni centar u Trebinju. Veliki broj naših turista dolazio je u Trebinje i doživljavaju ga kao grad sa posebnom ljepotom", kazao je Ping.

Gradonačelnik Mirko Ćurić je rekao da u Trebinju žive porodice iz Kine koje imaju firme kao i da su ovdje sklopljeni brakovi između kineskih državljana.

"Prostor Kineskog kulturunog centra jeste malen, ali postoji veliko interesovanje za kurs kineskog jezika. Za naredni period treba da razmišljamo o većem prostoru. Kao Grad tu smo da otvorimo vrata svim dobronamjernim ljudima da i dalje dolaze u Trebinje. Ovo je korak koji je i te kako važan za sve nas - da uspostavimo most prijateljstva koji će biti na obostrano zadovoljstvo", rekao je Ćurić.

kineski kulturni centar trebinje1.jpg

Direktor Narodne biblioteke Milosava Supić Vuković je rekla da je biblioteka ustupila ambasadi Kine u BiH prostor za održavanje kursa kineskog jezika i druge aktivnosti, a da su prethodno zajedno opremili kabinet sa novim policama, radnim stolovima i računarima.

"Mi smo zadovoljni što je naša ustanova prepoznata kao adekvatan partner u realizaciji svih planiranih aktivnosti koje će se provoditi u narednom periodu. Velika je zainteresovanost naših sugrađana za kurs kineskog jezika tako da oko 40 polaznika razne starosne dobi pohađa kurs. Uvjerena sam da će ono kroz različite aktivnosti koje će se realizovati u našoj ustanovi upoznati sve ono što odlikuje našu prijateljsku zemlju Kinu", poručila je Supićeva.

Bliznakinje Sara i Ema Buha koje idu na kurs kineskog jezika ovim azijskim jezikom pozdravili su ambasadora Pinga.

"Volimo što učimo kineski jezik jer nam se sviđa Kina. Želimo da otputujemo u Šangaj, Hong Kong. Kineski jezik nije težak", jasne su sestre Buha.

Kineski ambasador uručio je direktoru Narodne biblioteke maskote "Zimskih olimpijskih igara Peking 2022", a to su Ledeni Dun Dun i Snežni Žung.

Ambasador NR Kine u BiH Đi Ping je nakon otvaranja kineskog kulturnog centra održao predavanje o ekonomskoj, kulturnoj, obrazovnoj i naučnoj politici NR Kine.