narodna biblioteka trebinje.jpg

Narodna biblioteka Trebinje čuvar je pisanog blaga srpskog naroda, ali i legata velikog Jovana Dučića, a ova godina je najuspješnija u njenom dugogodišnjem radu.

To je “Glasu Srpske” potvrdila direktorica Narodne biblioteke Trebinje Milosava Supić koja je objasnila da je ova ustanova tokom ove godine realizovala više značajnih projekata.

– Biblioteka je obogatila knjižni fond, uspostavili smo saradnju sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti iz Beograda, ugostili smo eminentne književnike i naučne radnike, a neke od manifestacija bile su među posjećenijim u Trebinju – istakla je ona.

Naglasila je da je za biblioteku veliki korak bila kupovina skenera specifičnih karakteristika za digitalizaciju Dučićevog legata, ali i ostale knjižne građe.

– Investicija je vrijedna oko 30.000 KM od čega smo, preko projekta, od Ministarstva civilnih poslova BiH dobili 12.000 KM, a ostatak smo prikupili iz vlastitih sredstva i donacijama. Zahvalni smo i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović koja je prepoznala značaj digitalizacije i dala novčani doprinos – objasnila je Supićeva.

Dodala je da će stoga u ovoj biblioteci uskoro početi najvažniji projekat odnosno digitalizacija legata Jovana Dučića, koji od 2004. godine ima status kulturnog dobra od opšteg značaja za Srpsku.

– Ovo je veliki iskorak, a biće digitalizovani i Zavičajna zbirka, lokalni list te stare i rijetke knjige kako bi bile dostupne korisnicima širom svijeta – navela je Supićeva.

Ova ustanova kulture iz Trebinja može da se pohvali i organizacijom vrhunskih književnih događaja.

– Tokom ljeta, bili smo domaćini akademiku Goranu Petroviću, dr Ranku Rajoviću te piscu Slaviši Pavloviću. Ugostili smo brojne autore i književnike iz regiona, te organizovali nekoliko izložbi, poput one o velikanima ruske književnosti – “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi” – ispričala je Supićeva.

Prema njenim riječima biblioteka radi na promociji znanja i čitanja, a posebnu pažnju posvećuju djeci i to od najranijeg uzrasta.

– Organizujemo aktivnosti i radionice, kako bi najmlađi stekli naviku čitanja i kako bi redovno posjećivali biblioteku. Partneri smo kampanje “Čitajmo zajedno”, koja se provodi širom Srpske. Stoga će u biblioteci tokom novembra i decembra biti organizovano niz aktivnosti za mališane – kazala je Supićeva.

Dodala je da je biblioteka ove godine uspostavila saradnju sa Ambasadom Kine u BiH, tako da je novina i besplatni kurs kineskog jezika za početnike, koji je naišao na veliku zainteresovanost Trebinjaca svih uzrasta, a održava se u prostorijama biblioteke.

– Pokrenuli smo izdavačku djelatnost što je naišlo na zainteresovanost kod pisaca. Promovišemo rad lokalnih književnika, a mladim nadama dajemo mogućnost da svoje stvaralaštvo podijele sa publikom – zaključila je Supićeva i dodala da biblioteku godišnje posjeti više od 2.000 čitalaca.

Ona je objasnila i to da je jedni problem nedostatak prostora.

Dučić

Milosava Supić je naglasila da je ponosna na saradnju sa SANU-om gdje je početkom septembra organizovana velika izložba o Jovanu Dučiću.

– Tada su izloženi dokumenti, fotografije, pisma i knjige, koji su prvi put napustili Trebinje i predstavljeni široj javnosti. Slična izložba biće upriličena početkom decembra u Akademiji nauka i umjetnosti RS u Banjaluci – rekla je ona.