Izlozba ruskinja3.jpg

U Kulturnom centru otvorena je izložba slika akademskog slikara iz Rusije Sofije Ječine. Ova mlada Ruskinja osim u matičnoj zemlji školovala se u Njemačkoj, Austriji, zatim je došla u Srbiju i posljednjih pet godina živi u Beogradu.

Trebinjskoj publici predstavila se sa 30 radova koja su nastala u ovoj godini sa tehnikom ulje na platnu.

Direktor Galerije 73 iz Beograda Mirela Pudar, koja je jedan od organizatora izložbe, naglasila je da su oni krenuli u misiju koja se zove 'regionalna promocija' i povezivanje naroda kroz kulturu.

"Naša želja je da stvaralaštvo Sofije Ječine predstavimo Balkanu. Ona je umjetnik koji u sebi nosi ogroman potencijal, o njoj se prave filmovi. Važno je istaći da Galerija 73 smatra Trebinje veoma važnom tačkom na mapi naše kulturne misije. Dobra je saradnja sa institucijama Muzeja Hercegovine i Kulturnim centrom, a tu je i podrška Grada Trebinja na čemu smo zahvalni. Povezuje nas i izložba koja je prije dvije godine otvorena u Muzeju posvećena Jovanu Dučiću i inspirisana njegovim stihovima čiji je autor Mirjana Mira Maoduš", rekla je Pudar.

Izlozba ruskinja1.jpg

Sofija Ječina se zahvalila Gradu Trebinju i njegovim stanovnicima jer je to grad u kojem je otvorena njena prva izložba u Republici Srpskoj.

" To je pravi izbor, a u to sam se uvjerila u prethodna dva dana. Moji 'Unutrašnji pejzaži' pokazuju ono što sam doživjela na Balkanu u proteklih pet godina. Na njima možete vidjeti predjele Srbije, Republike Srpske, balkanski pejzaž i kroz slike želim da iskažem svoje stanje i ono što osjećam", poručila je Ječina.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić otvarajući izložbu poželila je dobrodošlicu umjetnici.

"Drago mi je da vidim dosta ljudi iz branše iz koje dolazi i naša Sofija. Zašto naša? Zato što odnosi između Rusije i Srbije nisu od juče, a Sofija je za mjesto svoga života odabrala Beograd", rekla je Skočajićeva.

Na otvaranju izložbe premijerno je prikazan dokumentarni film o Sofijinom životu “U potrazi za mestom”, autora Miroslava Bate Petrovića u trajanju od 32 minuta.

Organizatori izložbe su Grad Trebinje, Kulturni centar, Galerija 73 iz Beograda, a podržana je od strane ambasada Ruske Federacije u BiH.

Izložba je otvorena do 3. decembra.

Izlozba ruskinja2.jpg