Citanje biblioteka1.jpg

U Narodnoj biblioteci počela je kampanja "Da čitamo zajedno" koja traje do 26. novmbra. Ovu kampanju prije pet godina pokrenulo je Ministarstvo prosvjete i kulture kada je došlo do poraznih podataka o kulturi čitanja u Republici Srpskoj.

Slogan kampanje je "Da nikad ne ostajemo bez riječi", a smisao je njegovanje kulture čitanja i razvoj čitalačke publike.

Jedan od razloga što je Narodna biblioteka ovogodišnji partner Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske je zato što svojim planom, programom i raznim aktivnostima koje se realizuju u ovoj ustanovi doprinose kulturnom bogatstvu ne samo zajednice, već i Republike.

Prema riječima pomoćnika ministra za kulturu Tanje Đaković činjenica je da je čitanje pomalo izgubljeno i zaboravljeno i da svi zajedno treba da se vratimo knjizi i njegujemo kulturu čitanja.

Citanje biblioteka2.jpg

"Ova kampanja je iz godine u godinu mijenjala koncept pa smo od prvobitnog zadatka koji je bio otkupiti što više knjiga na jedan kreativan način i pokloniti bibliotekama koje su imale skroman bibliotekarski fond došli do jedne interaktivne kampanje gdje uključujemo ciljnu grupu, a to su učenici", rekla je Đakovićeva.

Činjenica je da smanjeno čitanje utiče i na kulturu govora, smanjen fond riječi, a sve više se koriste mobilni telefoni, laptopovi, a samim tim i sve je veći pristup stranim riječima, tuđicama i sve bogatstvo i ljepota našega jezika je ugroženo.

Gradonačelnik Mirko Ćurić se zahvalio ministarstvu koje je prepoznalo i ovaj put rad Narodne biblioteke koja može da podrži ovaj projekat.

"Čitav život čovjek treba da uči, da je u toku i svi treba da podržimo ovu akciju bez obzira na to što su novi načini do dolaska informacija, ipak ne smijemo da zaboravimo knjigu", poručio je Ćurić.

Citanje biblioteka3.jpg

Direktor Narodne biblioteka Milosava Šupić je istakla da će do kraja novembra za vrijeme kampanje biti veliki broj različitih aktivnosti.

"Akcenat će biti na našim najmlađim, predškolarcima i školarcima, ali i starijim sugrađanima. Naš cilj svih ovih godina je popularizacija knjige i mi kroz različite radionice nastojimo da privučemo djecu i sugrađane da dolaze u biblioteku" poručila je Supić-Vuković.

Za ovu kampanju snimljeno je i nekoliko spotova u kojima se govori da ne postoji pogrešno mjesto ni vrijeme za čitanje.