pasalic.jpg

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić danas je na sastanku ministara poljoprivrede regiona Zapadnog Balkana u Tirani istakao opredijeljenost Republike Srpske za procese pristupanja EU.Pašalić je naglasio da se u tom pogledu ulažu kontinuirani napori da se sektor razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja naše zemlje približi standardima EU.

Takođe, ministar Pašalić je istakao da iako suočeni sa globalnom pandemijom kovid-19, kao i brojnim izazovima zbog rizika povezanih sa sve većim vremenskim ekstremima, složenim institucionalnim i političkim establišmentom i činjenicom da je za BiH potrebno znatno više vremena za bilo kakve strukturne i druge reforme u poljoprivredi u odnosu na druge zemlje u tranziciji, primjetan je uspjeh u ostvarivanju značajnih rezultata u 2021. godini u oblasti poljoprivrede.

“Obezbijeđeno je povećanje finansijskih sredstava za poljoprivredni sektor Republike Srpske, koji dostižu oko 100 miliona evra godišnje, uz uzimanje u obzir svih raspoloživih finansijskih izvora. Takođe, obezbijeđena su sredstva za 30-40% povrata na sva ulaganja individualnih poljoprivrednih proizvođača, što zajedno sa IPA fondovima godišnje čini preko 10 miliona evra raspoloživih sredstava za unapređenje konkurentnosti kroz modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava”, dodao je Pašalić.

Podrška i podsticaji

Ministar Pašalić je rekao da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poseban akcenat daje podršci mladim poljoprivrednicima (20.000 evra start-up podrške), kao i podršku ženama na selu (broj žena vlasnica farmi je povećan na preko 20%), te da je povećanje podsticaja za organsku proizvodnju rezultiralo povećanjem površina pod organskom proizvodnjom za 200% u Republici Srpskoj.

On je naglasio i važnost usvajanja novog strateškog okvira Republike Srpske za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja do 2027. godine, koji u potpunosti uzima u obzir prioritete Zelene agende za Zapadni Balkan.

Ministar Pašalić se na kraju svog obraćanja zahvalio Evropskoj komisiji i drugim međunarodnim organizacijama na dosadašnjoj podršci i saradnji u okviru Stalne radne grupe za ruralni razvoj (SWG) čiji je Republika Srpska ravnopravni član.

Regionalna konferencija ministara poljoprivrede održava se 15. put, a osim ministara i predstavnika ministarstava zemalja Zapadnog Balkana na konferenciji učestvuju predstavnici Evropske Komisije, međunarodnih organizacija poput GIZ i FAO, kao i ministri i predstavnici ministarstava poljoprivrede zemalja članica EU, u prvom redu NJemačke, Mađarske, Češke Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja.