Duciceve veceri poezije tb 2021.jpg

Koncertom učenika Muzičke škole iz Trebinja, te njihovih kolega iz Istočnog Sarajeva i Podgorice, u Trebinju su večeras završene Dučićeve večeri poezije.

Pozdravljajući večerašnje učesnike koncerta i publiku, gradonačelnik Mirko Ćurić je rekao da ova manifestacija nije mogla ljepše da završi nego koncertom trebinjskih virtuoza, koji „Pjesmom Dučiću“ slave jednog od najumnijih ljudi našeg grada i čovjeka koji je rodno Trebinje volio i cijenio više nego bilo koje drugo mjesto u kome je živio u svojoj bogatoj pjesničko-diplomatskoj karijeri.

On je kazao da to govori o Dučićevoj veličini kao čovjeka koji je bio iznad lokalnog i regionalnog, ali se uvijek vraćao tamo gdje je mu je bila i duša i srce – u svoje milo Trebinje.

"Naš najpriznatiji sugrađanin je upravo onaj koji je od Trebinja svojim ličnim primjerom želio da stvori evropsku prestonicu, koja se svojom kulturnom sviješću uzdiže iznad lokalnog i poprima svjetske okvire kojim se dive mnogo veći i mnogo napredniji. To je amanet koji ne zaboravljamo i koji iz godine u godinu unapređujemo i razvijamo", istakao je Ćurić.

Muzicka koncert1.jpg

Prema njegovim riječima, iz tog razloga su Grad Trebinje i Elektroprivreda Republike Srpske podržali inicijativu Muzičke škole i osnivača festivala klasične muzike „Music and More SummerFest“ Tatjane Ranković da zajedno kupe koncertni klavir.

"Naša djeca imaće priliku da drže koncerte sa najboljim pijanistima svijeta kroz pomenuti festival muzike. A zašto ne reći – Trebinje u deceniji pred nama zaslužuje da dobije i modernu koncertnu dvoranu. Grad kulture to zaslužuje ma koliko to sada izgledalo nemoguće i nestvarno", dodao je Ćurić.

Direktor Muzičke škole Trebinje Dušanka Babić je istakla da im je pripala izuzetna čast što su priredili koncert u čast velikom pjesniku.

„Program je bio raznolik, izvedene su klasične, moderne, filmske, španske i druge kompozicije. Odgovornost je bila velika i nadam se da smo ispunili očekivanja naše publike. Pored profesora i učenika Muzičke škole nastupili su i nekadašnji učenici ove škole, kao i gosti violinista Sonja Vojvodić i violončelista Milan Ninković, članovi crnogorskog simfonijskog orkestra“, navela je Babić.

Muzicka koncert3.jpg