kovid pasos.jpg

Evropska komisija objavila je da je danas usvojila odluku kojom se priznaju kovid sertifikati izdati u Srbiji i kojom oni postaju ekvivalent EU Digitalnom kovid sertifikatu.

"Ova odluka stupiće na snagu 16. novembra", najavljeno je u Komisiji.

U EK navode da će Srbija sada biti povezana sa EU sistemom digitalnih Kovid sertifikata i da će njeni sertifikati biti priznati pod isitim uslovima kao i oni izdati u članicama EU.

"Komisija je izvršila tehnička ispitivanja koja su pokazala da su sertifikati o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv virusa korona koje izdaje Republika Srbija u skladu sa sistemom 'Digitalni zeleni sertifikat' i da je omogućena verifikacija autentičnosti, validnosti i integriteta sertifikata. Komisija je takođe potvrdila da sertifikati o vakcinaciji, testiranju i oporavku protiv virusa korona koje izdaje Republika Srbija u skladu sa sistemom 'Digitalni zeleni sertifikat' sadrže potrebne podatke", navodi se u odluci EK.

Istovremneo, Srbija je prihvatila EU kovid sertifikat za putovanje iz EU u našu zemlju.

U Briselu naglašavaju da je ovo još jedan dokaz nastavka napora u cilju jačanja povjerenja putnika i bezbjednog putovanja unutra i van EU.

"Kao što smo stali uz naše partnere u borbi protiv pandemije, nastavljamo da radimo zajedno na bezbjednom otvaranju", poručio je komesar za proširenje EU, Oliver Varheji.

Odluka o priznavanju Kovid sertifikata od strane EU do sada je usvojena za 49 zemalja od čega 22 van EU.

Uz Srbiju, iz regiona zapadnog Balkana EU priznaje i sertifikate izdate u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.