dr alen seranic.jpg

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да епидемија вируса корона узима данак код невакцинисаних особа и у Републици Српској, те позвао грађане да искористе могућност да се вакцинишу трећом дозом.

Шеранић је истакао значај вакцинације бустер дозом, јер слиједи период најинтензивнијег преноса акутних респираторних инфекција.

Он је појаснио да грађани који су за прву и другу дозу примили вакцину Спутњик, трећу дозу могу да приме и након што истекне пет мјесеци од примљене друге дозе.

- За бустер дозу се користи прва доза ове вакцине, а с обзиром на то да имамо задовољавајуће количине на стању - рекао је Шеранић.

Шеранић је нагласио да је у Републици Српској, али и у региону, све више заражених лица, али и све више млађих особа са тешком клиничком сликом, те напоменуо да је једини адекватан начин заштите вакцинација.

Додао је да је ово "епидемија невакцинисаних", што говори податак да је у болницама мањи проценат лица која су вакцинисана, поготово са тежом клиничком сликом.

- А они, и ако се нађу тамо, врло брзо се опорављају - рекао је Шеранић.

Он је навео да је велики број млађих невакцинисаних особа на интензивној њези.