Traktor njiva.jpg

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjeća javnost da su mjere za podršku jesenjoj sjetvi koje Vlada Republike Srpske obezbjeđuje poljoprivrednicima osiguranje od svih poremećaja na tržištu uključujući i poskupljenja repromaterijala koja su se desila u ovoj sjetvenoj sezoni.

“Podrška od 300 KM po hektaru za sjetvu pšenice ili ukupno 4 miliona KM za sjetvu strnih žita, podrška od 0.50 KM po litri dizela za proljtne i jesenje radove u poljoprivredi ili ukupno 5,5 miliona KM i podrška za regresiranje sjemenskog materijala proizvedenog u Republici Srpskoj ili ukupno 850 hiljada KM. Osim ovih direktnih mjera podrške koje se obezbjeđuju u kontinuitetu, Vlada Republike Srpske je ove godine obezbjedila dodatnih 12,7 miliona KM iz Kompenzacionog fonda za prevazilaženje posledica koje je izazvala pandemija korona virusa uključujući i posledice vezane za poskupljenje stočne hrane i drugih repromaterijala. Sredstva su isplaćena za podršku uzgajivačima svinja, junadi, krmača, pčelarima i voćarima”, navode iz Ministarstva.

Takođe, podsjećaju da su i ove godine dodatnim sredstvima iz Kompenzacionog fonda omogućili odobravanje svih zahtjeva za podršku investicijama (ukupno će biti podržano 1787 korisnika): za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije biće uloženo 9,6 miliona KM za 1262 korisnika; za investicije u stočarskoj proizvodnji 2,7 miliona KM za 180 korisnika; za investicije u biljnoj proizvodnji 1,2 miliona za 248 korisnika; kao i 3,8 miliona KM za investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda za 87 korisnika.

“Rast cijene đubriva je globalni problem uzrokovan rastom cijena energenata što ima za posledicu opšti val poskupljenja, a naglašavamo da su ministar i ministarstvo svakodnevno u komunikaciji sa poljoprivrednim proizvođačima i da smo svjesni njihovih problema. Da su mjere koje su na snazi, kao i rekordna isplata podsticaja, adekvatna podrška poljoprivrednicima, svjedoči i činjenica da do sada nismo zaprimili niti apele niti zahtjeve Udruženja poljoprivrednika za dodatnim mjerama podrške. Po tome zaključujemo da su apeli SDS-a i drugih opozicionih stranaka zasnovane na čistom politikanstvu i neiskrenoj brizi za domaćeg proizvođača”, zaključili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.