mitrovdan nevesinje 2021 (3).jpg

Svetom arhijerejskom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača, pomenom i polaganjem cvijeća na spomen obilježja u Nevesinju su danas obilježene Mitrovdanske bitke, Dan opštine Nevesinje i krsna slava Opštinske boračke organizacije.

Svečanostima su prisustvovali visoki republički zvaničnici, narodni poslanici Srpske i Srbije, predstavnici boračkih organizacija i gosti iz istočno- hercegovačkih opština.

Mitrovdansko molitveno sabranje počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog u Nevesinju koju su služili episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i vladika budimljansko- nikšićki Metodije uz sasluženje sveštenstva.

U porti Sabornog hrama obavljen je slavski obred.

‒ Proslavljajući Mitrovdan prisjećamo se podviga iz 1992. i 1994. godine kada je ovaj divni narod i grad pokazao ljubav prema svojoj crkvi, otadžbini i svetinjama ‒ rekao je vladika Metodije.

On je naglasio da ljudi nisu štedili ništa, pa ni svoj život da polože i da time potvrde ljubav prema bližnjem.

Čestitajući slavu grada i boračke organizacije vladika Dimitrije je rekao da su borci pokazali kako se čuva vjera, čast, obraz i sloboda.

Kod Centralnog spomen obilježja boraca Hercegovine na Gvozdu, spomenika Novici Gušiću i Spomenika slobode služen je pomen i položeno cvijeće, a u Spomen sobi su upaljene svijeće.

mitrovdan nevesinje 2021 (2).jpg

Ranko Prodanović, komandant Četvrtog bataljona Nevesinjske brigade kaže da je ponosan na jedinicu kojom je komandovao i koja je tokom ofanziva trpila najjače udare neprijatelja.

‒ Cijena koju smo platili je bila velika, ugašene su mnoge porodice, izgubili smo najbolje sinove, ali je ostala utjeha jer je odbranjeno Nevesinje i stvorena Republika Srpska ‒ poručio je Prodanović.

Ministar rada i boračko – invalidske zaštite RS Duško Milunović rekao je da je Mitrovdanskim bitkama sačuvana istočna Hercegovina.

‒ U Otadžbinskom ratu bilo je mnogo velikih bitaka, ali je odbrana Nevesinja u dva navrata 1992. i 1994. godine i zustavljen nalet višestruko brojnijeg neprijatelja, nešto što izaziva divljenje i poštovanje ‒ istakao je Milunović.

Načelnik opštine Milenko Avdalović kaže da Mitrovdan već 29 godina asocira na Nevesinje.

‒ Upečatljiva je bila odlučnost kod boraca i oficira, ali i čitavog naroda da nema uzmicanja ‒ istakao je Avdalović.

mitrovdan nevesinje 2021 (1).jpg

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Siniša Šipovac kaže da je Nevesinje kroz istoriju često napadano, ali nikad pokoreno.

‒ Presudno je bilo jedinstvo naroda i boraca, što najbolje pokazuju Mitrovdanske bitke ‒ istakao je Šipovac.

U Nevesinju se Mitrovdan obilježava kao dan stradanja, ali i velike pobjede, naglašava član Skupštine boračke organizacije RS Vojin Gušić. Dodaje da su danas kada se sjećamo ovih slavnih bitaka osjećanja tuge i ponosa pomiješana.

Mitrovdanske svečanosti organizovali su Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Boračka organizacija RS i Opština Nevesinje.

Sveti Dimitrije se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, a 8. novembar je datum za koji su vezane najsvjetlije stranice istorije ovog kraja. Nevesinjcima su ostale u sjećanju mitrovdanske ofanzive iz 1992. i 1994. godine kada su pripadnici Nevesinjske brigade pokazali nesvakidašnje junaštvo i hrabrost i odbranili narod i teritoriju. Braneći svoja ognjišta tom prilikom poginula su 64 srpska borca.

Za veličanstvenu pobjedu nad višestruko brojnijim neprijateljem Nevesinjska brigada je prva u RS odlikovana Ordenom Nemanjića.