trebinje grad 2.jpg

Vlada Republike Srpske finansijski će podržati izgradnju prve slobodne zone u Srpskoj koja će se graditi na području Trebinja, potvrdio je za TrebinjeLive.info gradonačelnik Mirko Ćurić.

Ćurić je rekao je Grad Trebinje konkurisao na javni poziv Vlade za finansiranje i sufinansiranje projekata u lokalnim zajednicama, te da je projekat slobodne zone podržan sa 800.000 KM.

„To je jedan od važnih projekata za naš grad koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru i stvaranje nove vrijednosti“, naveo je Ćurić.

On je pojasnio da će se slobodna zona graditi u neposrednoj blizini zapadne obilaznice i budućeg aerodroma na površini od oko deset hektara sa mogućnošću proširenja na 100 hektara, što će privrednicima dodatno olakšati poslovanje.

„Nakon što je objavljeno da će se u Trebinju graditi prva slobodna zona u Srpskoj već se javilo više privrednika koji se interesuju o potencijalnim uslovima poslovanja“, pojasnio je Ćurić.

mirko_curicjpg

Prema njegovim riječima, u isto vrijeme Grad će za ovaj projekat obezbijediti 1.000.000 KM iz kreditnih sredstava.

„Planiramo dugoročno kreditno zaduženje koji će isključivo da služi za potrebe kapitalnih projekata. Riječ je o kreditu od 5.000.000 KM od kojih je planirano da milion maraka bude izdvojeno za izgradnju slobodne zone. To znači da će za ovaj projekat biti izdvojeno ukupno 1.800.000 KM“, pojasnio je Ćurić.

ŠTA JE SLOBODNA ZONA?

Slobodna zona je prostor isključen iz carinske teritorije jedne države, na kome se obavlja niz privrednih aktivnosti: proizvodnja, dorada, prerada, ambalažiranje, transportne usluge, usluge smještaja, skladištenja i drugi poslovi.

U zoni se nalaze i carinske i špediterske ispostave, preduzeća za kontrolu kvaliteta i kvantiteta.

Princip da se u zoni ne naplaćuju carine i uvozne takse daje osnove za ostvarivanje prihoda zone kao preduzeća.

DRAŠKOVIĆ PODRŽAO OSNIVANJE SLOBODNE ZONE

Najuspješniji privrednik našeg grada Rodoljub Drašković rekao je ranije da će osnivanje slobodne zone u Trebinju dovesti do boljih poslovnih rezultata kompanija koje su pretežni izvoznici, privlačenja novih investicija, a samim tim i povećanja standarda svih građana.

"Želim da podržimo odluku za formiranje slobodne zone koja bi omogućila privrednicima brojene olakšice, koja će biti u funkciji daljeg intenzivnog razvoja industrije kako Trebinja, tako i cijele regije“, rekao je Drašković.