Ers i eps.jpg

Elektroprivrede  Republike Srbije i Republike Srpske uspješno će završiti izgradnju hidroelektrana na gornjem toku Drine i imaju mogućnosti da zajednički rade na novim projektima i investicijama, poručili su danas nakon sastanka direkotri ovih kompanija Milorad Grčić i Luka  Petrović.

Oni su na sastanku u sjedištu Elektroprivrede Srbije (EPS) a u Beogradu razgovarali o napretku projekta hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“, potencijalnim zajedničkim projektima, razmjeni električne energije, te  mogućnostima usklađivanja planova remonta elektrana i jačanju saradnje.

– Jedan od vidova saradnje sa ERS je projekat koji smo zajedno pokrenuli na izgradnji HES „Gornja Drina“ sa hidroelektranama „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ vrijedan 520 miliona evra, koji će proizvoditi oko 700 miliona kilovat-časova godišnje. Koliko je ovakav projekat važan vidi se posebno u vrijeme evropske i svijetske energetske krize. Srbija širi energetske granice i svi ljudi koji žive sa lijeve strane Drine dobijaju sigurnost – istakao je Grčić.

On je rekao da očekuje da gradnja elektrana na Drini naići na razumijevanje u Sarajevu i da će se nakon toga ubrzati realizacije projekta.

V. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović rekao je da zajedničko preduzeće EPS i ERS već izvodi pripremne radove i priprema gradilište HE „Buk Bijela“, prve od tri hidroelektrane u sistemu Gornja Drina i da smetnje koje dolaze od političkih ličnosti iz Federacije BiH ne mogu da ometaju ovaj projekat.

–  Važan projekat i za EPS i ERS je i hidroenergetski sistem Srednja Drina, u kojem bi se  između Zvornika i Bajine Bašte gradile tri hidroelektrane, vredne 870 miliona evra, snage 320 megavata, sa proizvodnjom 1.200 MWh godišnje. Razgovarali samo i sa predstavnicima „Elektroprivrede BiH“ i želimo da svi zainteresovani energetski subjekti budu uključeni u ovaj projekat – istakao je Petrović.

On je dodao da je i EPS izrazio interes da na neki način učestvuje u projektu HE „Boka“ na lokalitetu Sutorina, koju razvijaju ERS i EPCG. HE „Boka“ imala bi snagu 250 megavata i godišnju proizvodnju od oko 1.330 MWh.

– ERS i EPS mogu da podignu saradnju na viši nivo i u oblasti investicija, trgovine električnom energijom i razvoje

energetske mreže. Možemo da usaglasimo planove rada remonta na elektranama, što se sada pokazalo važnim, a moglo bi da finansijski rastereti obe kompanije. Pokrećemo projekte koji su čekali decenijama i nadam se da će ova generacija otvarati radove i objekte, kao i nove perspektive opstanka našeg naroda na ovim prostorima i naše buduće energetske nezavisnosti, što nam je konačan cilj – zaključio je Petrović.

Sastanku u sjedištu EPS-a prisustvovale su Uprave Elektroprivreda Srbije i Srpske.