IMG-e6a9ac3baeac76f216a0f2054fd2f12e-V.jpg

U galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba slika i crteža Olivere Eraković, akademskog slikara iz Nikšića, koje su rađene tehnikom ulje na platnu.

Na početku razgovora iznijela je poruku ljubavi, ponosa i poštovanja prema Trebinju, gradu u kome je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek slikarstvo u klasi profesora Marka Musovića.

Za najjužniji grad Republike Srpske vezuju je lijepe uspomene tokom studiranja i boravka kao i u prostorijama gdje izlaže gdje je provela veliki dio vremena.

Izlozba olivera erakovic2.jpg

"Na izložbi osim mojih 29 slika nalazi se i 20 crteža mog sina Mihajla. To predstavlja jedan simbol majke i djeteta kao i umjetnika i svijeta oko njega. Kroz crteže mog sina na listu papira može se primijetiti s jedne strane jednostavnost, a s druge strane složenost zbog tajni koje one nose. Ja sam uspjela da te tajne otkrijem i da kažem poruku tih tajni 'Istina je da će umjetnost spasiti ovaj svijet i povezati ljude koji su dosta otuđeni'", rekla je Erakovićka.

Prema njenim riječima, imala je dosta samostalnih izložbi, ali ovo joj je najdraža samostalna izložba jer po prvi put izlaže u Trebinju kog često posjećuje i kog nosi u srcu.

Njeno slikarstvo možemo da uporedimo sa pop artom i autor je upućen toj umjetnosti.

Izlozba olivera erakovic3.jpg

"Realnost predstavljam na jedan specifičan način kroz iskrivljenu sliku savremenog života, grafite koji povezuju slikovno i verbalno. Moje slike i slikarstvo su svijet u malom. Jedna poruka savremenog života gdje se vidi duh traganja, traženja, druženja, kafenisanja, svakodnevnog života. To tradicionalno razbijam i predstavljam kroz jedan koncentrisan krug realnosti, realnosti savremenog života, ali kroz jednu iskrivljenu sliku svega onoga što nas prati", zaključila je Erakovićeva.

Magistrirala je na Akademiji za gledalište, radio, film i televiziju u Ljubljani – smjer kostimografija u klasi profesora Janje Korun.

Izložbu slika i crteža Olivere Eraković organizovao je Kulturni centar Trebinje.