grcka crkva.jpg

Grčka pravoslavna crkva zatražila je od svojih vjernika da službama prisustvuju sa potvrdom o vakcinaciji ili sa negativnim testom na virus korona, pošto je u toj zemlji zabilježeno rekordnih 6.808 novih slučajeva zaraze.

Sveti sinod grčke pravoslavne crkve uputio je tu preporuku svim parohijama u zemlji, ali nije navedeno da li je njeno sprovođenje obavezno, prenosi AP.

U Grčkoj su prošle godine vjerske službe bile otkazane nekoliko mjeseci zbog pandemije, ali je vlada odbijala da uvede obaveznu vakcinaciju ili testiranje za ulazak u crkve.

Crkveni zvaničnici traže od vjernika da poštuju smernice ljekara, a u srijedu je episkop na ostrvu Lezbos potpisao naredbu o suspenziji nevakcinisanih sveštenika.

U Grčkoj je juče registrovano 6.808 novih slučajeva kovida-19, što je najviše od početka pandemije. Prethodni rekord je bio u utorak - 6.700 novih slučajeva infekcije.

Zdravstveni zvaničnici saopštili su da se situacija pogoršava i da je popunjenost odjeljenja intenzivne njege povećana na 87 odsto sa 70 odsto pre tri nedjelje.

U Grčkoj, koja ima oko 11 miliona stanovnika, od posljedica virusa korona umrlo je više od 16.000 ljudi.