pcr aparat trebinje.JPG

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država /SAD/ u BiH donirala je trebinjskoj Bolnici uređaj za pi-si-ar testiranje na virus korona, koji će biti na usluzi pacijentima iz istočne Hercegovine u narednih 15 dana.

Direktor trebinjske Bolnice Nedeljko Lambeta je rekao da im ova donacija znači veoma mnogo, jer će rezultati testa na koronu biti gotovi istog dana kada i pacijent bude testiran.

"Osim detekcija na virus korona, aparat može da radi i analize za druge vrste bolesti kao što su seksualno prenosive i kardiovaskularne bolesti", naveo je Lambeta.

Aparat prati i potrošni materijal za oko 15.000 testiranja, te 2.500 detekcija za virus korona.

Lambeta je naveo da je tokom ove godine na kovid odjeljenjima trebinjske Bolnice liječeno oko 900 pacijenata, dok ih je od početka pandemije hospitalizovano njih oko 2.000.

Otpravnik poslova u Ambasadi SAD u BiH Debora Menuti rekla je da je cilj ovakve saradnje unapređenje života svih građana u našoj zemlji.

"Moram da kažem da su Bolnica Trebinje i Grad Trebinje bili izvrsni partneri. Impresionirana sam informacijom da je na području Trebinja vakcinisano oko 60 odsto punoljetnih građana", navela je Menuti.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da je riječ o veoma vrijednoj donaciji, koja će značajno olakšati kako pacijentima, tako i medicinskim radnicima.

"Do sada smo testove slali u Foču i Banjaluku pa su pacijenti čekali i po nekoliko dana na rezultat testa", naveo je Ćurić.

Vrijednost donacije je oko 120.000 KM.