Korona ulice svedska.jpg

Četiri radnika hrvatskog Centra za rehabilitaciju Stančić otkazan je ugovor o radu jer su odbili testiranje koje je uslov za dolazak na posao u sistemu socijalne zaštite i zdravstva, piše Jutarnji list.

Riječ je o prvim otkazima koji su u vezi sa odlukom Nacionalnog štaba civilne zaštite prema kojoj od 4. oktobra svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama pri dolasku na posao moraju predočiti digitalnu covid-potvrdu, kojom dokazuju da su vakcinisani ili preboljeli virus, a ako to nemaju, dužni su se testirati dva puta sedmično, prenosi portal Index.

Logoped, psiholog, defektolog i jedan zaposleni kao tehničko osoblje to odbijaju već mjesec dana, što ih je koštalo radnog mjesta. Oni, ipak, smatraju da je situacija s kovid-potvrdama apsurdna i nezakonita jer krši njihova ustavna prava, ugovore o radu te brojne druge zakonske propise.

Tvrde i da ne pristaju na testiranje jer je postupak bolan, dehumanizujući i omalovažavajući te da je nekoliko njihovih kolegica pretrpjelo povrede tokom učestalih testiranja te sada imaju česte glavobolje i krvarenja iz nosa, što je prijavljeno ljekarima.