banjak milisic.jpg

Odbornici Liste za pravdu i red požalili su se danas na društvenim mrežama da je predsjednik gradskog parlamenta Dragoslav Banjak iz SNSD-a odbacio njihov zahtjev za uvrštavanje u dnevni red tačke o radu i stanju u Domu zdravlja i Bolnici Trebinje tokom pandemije virusa korona, ali im je Banjak ubrzo odgovorio i poručio da je vrijeme da se uozbilje i da im stoji na raspolaganju jer se već duže vrijeme ne snalaze u skupštinskim procedurama.

Naime, odbornik ove Liste Nebojša Milišić tražio je da se se u dnevni red gradske skupštine uvrsti tačka pod nazivom: "Razmatranje informacije o radu i stanju u Domu zdravlja i Opštoj bolnici Trebinje tokom pandemije korona virusa, te korištenju tehničkog kiseonika, koji nije na spisku lijekova, umjesto medicinskog kiseonika koji je lijek, za liječenje pacijenata oboljelih od korona virusa, kako je to utvrdila i Dopisom obavijestila nadležne instuticije dr Indira Fazlagić, glavni zdravstveni inspektor Agencije za lijekove BiH".

"Javnost u Trebinju, kao i cijeloj Hercegovini i Republici Srpskoj već mjesecima je veoma uznemirena informacijom o užasno velikoj smrtnosti oboljelih pacijenata od korona virusa koji su bili priključeni na invazivni respirator i poražavajućoj činjenici da je preminulo svih 42 pacijenata koji su bili na ovom respiratoru u Opštoj bolnici Trebinje", navodi se u dopisu koji potpisuje Milišić.

Milišić dalje kaže da je poražavajuća činjenica da se na čelu Doma zdravlja i Opšte bolnice u Trebinju nalaze osobe čije obrazovanje nema nikakve veze sa medicinom, koji nisu ljekari i medicinski radnici i nisu kompetentni, stručni i sposobni da rade ovaj veoma odgovoran posao, jer se njihove greške, kršenje zakona i neodgovornost plaćaju preskupo - ljudskim životima. 

Zanimljivo je da sam Milišić nije medicinski radnik, niti je uz to kompetentan, stručan i sposoban da o ovome komentariše, ali ipak komentariše iako u svom dopisu ukazuje na ove nedostatke direktora zdravstvenih ustanova.

Međutim, Milišića je, kao i više puta tokom proteklih sjednica skupštine Grada, predsjednik Skupštine Dragoslav Banjak pedagoškim umijećem smjestio tamo gdje mu je i mjesto.

Banjak je poručio da je tačno da je podnes zahtjev za uvrštavanje tačke na dnevni red predstojeće skupštine Grada, te naveo detaljne razloge zašto on nije prihvaćen.

"U stilski diskutabilnom naslovu (zahtjeva) moguće je primijetiti da predmetni zahtjev predviđa diskusiju o dokumentu koji podrazumijeva 'informaciju o radu i stanju u Domu zdravlja i Opštoj bolnici Trebinje'. Izradom takvog dokumenta bili bi ispunjeni uslovi da se razmatra uključivanje tačke u dnevni red. Međutim, odbornici Kluba za pravdu i red nisu dostavili taj dokument - informaciju, što im je bila obaveza predviđena Poslovnikom o radu Skupštine grada Trebinja, kako bi bio zadovoljen uslov iz tačke 98. Poslovnika o blagovremenom slanju skupštinskih materijala. Zbog toga pitanje uvrštavanja tačke nije ni moglo biti razmatrano", naveo je Banjak.

Banjak je podsjetio da ovo nije prvi put da odbornici Kluba za pravdu i red podnose inicijative ili zahtjeve koje ne zadovoljavaju minimum uslova propisanih odgovarajućim aktima, uprkos više puta iskazane spremnosti Stručne službe Skupštine da im se u tom smislu pomogne.

"Stručna služba Skupštine stoji na raspolaganju svim odbornicima koji žele da kandiduju određena pitanja za uvrštavanje u dnevni red, pogotovo onim koji se najbolje ne snalaze u skupštinskim procedurama", kazao je Banjak u svom odogovoru.