10 kros trebinje 20216.jpg

Više od 400 trebinjskih učenika iz sve tri osnovne škole učestvovalo je u tradicionalnom 10. krosu protiv dijabetesa, koji je organizovalo Udruženje dijabetičara iz našeg grada uz podršku Grada Trebinja.

Osnovnci su se takmičili u kategoriji dječaka i djevojčica, a najbržim su dodijeljene diplome i zahvalnice.

Predsjednik gradskog Udruženja dijabetičara Nada Bijedić istakla je da je trebinjski kros organizovan u okviru obilježavanja 14. novembra - Svjetskog dana dijabetesa, te da će u narednim danima biti priređeno još nekoliko važnih događaja.

Bijedićeva je rekla da je na području Trebinja i Hercegovine alarmantno visok broj lica sa dijabatesom, a posebno zabrinjava što je samo u ovoj godini dijabetes tip jedan otkriven kod čak troje djece od 11 do 13 godina.

"Neko će reći pa to nije mnogo,. Međutim, jedno dijete kod koga dijagnostikujemo dijabetes na ovako mali broj stanovnika je alarmantan broj, a ne čak troje. Pozivam i molim roditelje da povedu više računa o sportskim aktivnostima djece, zdravoj ishrani i da bar jednom godišnje iskontrolišu dijabetes kod svoje djece", navela je Bijedićeva.

10 kros trebinje 20213.jpg

Prema njenim riječim, djeca kod kojih se dijagnostifikuje dijabetes moraju da mjere šećer i po 12 puta dnevno, pa je prevencija ove bolesti veoma važna.

"Sa dijabetesom se normalno živi, ali se neke loše navike moraju promijeniti. Fizička aktivnost je veoma važna, a danas nam djeca najčešće sjede ispred računara i konstantno koriste mobilni telefon, a zapostavljaju igru sa vršnjacima", dodala je Bijedićeva.

Kao neki od simptoma koji mogu da ukažu na dijabetes su česta žeđ, gojaznost, učestalo mokrenje, gubitak koncentracije, umor, zamućen vid. Zato je važno da se na svaki od ovih simptoma pravovremeno reaguje, jer se samo na taj način dijabetes može držati pod kontrolom.

Gradnačelnik Mirko Ćurić pridružio se trebinjskom krosu, pa je tim povodom i kontrolisao svoj dijabetes pod platanima.

10 kros trebinje 20214.jpg

"Ovo je opasna bolest ako se čovjek zapusti i ne stavi je na vrijeme pod kontrolu. Grad  podržava ove aktivnosti u kontinuitetu. Dogovorili smo se da će Grad podržati ovo udruženje i kroz nabavku savremene opreme koja pomaže u liječenju dijabetesa kod djece", naveo je Ćurić.

On je kazao da mu nije drago što brojni roditelji nisu dozvolili da njihovoj djeca bude kontrolisan dijabetes, iako je ovo udruženje organizovalo ovu vrstu kontrole kod djece u prethodnom periodu.

"Neophodno je razviti svijest o važnosti prevencije i blagovremene reakcije kod onih kod kojih se otkrije dijabetes. Prevencija je pola zdravlja i zato molim sve roditelje da budu partneri u preventivnoj kontroli ove hronične bolesti", naveo je Ćurić.

20211103_100019.jpg

U okviru aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, trebinjsko Udruženje dijabetičara organizuje i projekciju dokumentarnog filma „Siguran ispod duge“, koja će biti upriličena u bioskopskoj sali Kulturnog centra 11. novembra sa simboličnim početkom pet minuta do 12 časova.

„Siguran ispod duge“ je potresni dokumentarni film, sniman šesnaest godina o životu dječaka Parisa i njegove porodice, od trenutka kada mu je dijagnostifikovan dijabetes tip jedan u dobi od dvije godine do njegove rane mladosti. Potresne trenutke borbe s dijabetesom kamerom su zabilježili članovi porodice.

Prim. dr Slavica Turanjanin - ljekar endokrinolog iz Bolnice Trebinje održaće predavanje o dijabetesu, prevenciji komplikacija i načinima postizanja dobre kontrole bolesti. Predavanje će biti održano 12. novembra u 17.00 časova u velikoj sali Hidroelektrana na Trebišnjici.

Svjetski dan dijabetesa obilježava se 14. novembra i tada će se održati centralna manifestacija udruženja, koja će, u saradnji sa Domom zdravlja Trebinje, biti organizovana u ulici Jovana Dučića, u periodu od 10.00 do 12.00 časova, gdje će članovi udruženja zajedno sa ljekarima, medicinskim sestrama i učenicima Medicinske škole na više punktova građanima Trebinja mjeriti šećer u krvi, savjetovati i dijeliti edukativne materijale.

10 kros trebinje 20215.jpg