aerodrom.jpg

Na lokalitetu sela Taleža završeni su istraživački radovi u okviru kojih je napravljeno više pristupnih puteva do budućeg aerodroma kojeg planira da graditi Srbija.

Budući aerodrom, koji će biti od istorijskog značaja za razvoj grada i cijele Hercegovine, gradiće se na svega petnaestak kilometara od Trebinja na području Trebinjske šume, na lokalitetu gdje je sredinom pedesetih godina prošlog vijeka planirana izgradnja aerodroma, koji je tada pod uticajem politike izgrađen u Čilipima kod Dubrovnika.

Stariji mještani okolnih sela i sada svjedoče o ideji o izgradnji aerodroma, ali naglašavaju da je političko rukovodstvo tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije odlučilo da se aerodrom ipak pravi na samoj granici između Hrvatske i Crne Gore.

"Sjećam se da su tada pričali da se odustalo od izgradnje na Dužima jer je smetalo brdo Hum, a u stvari je sve to bila politika, što se tek kasnije pričalo. Govorilo se da je jedan visokorangirani političar tražio da kad slijeće da iz aviona vidi Jadransko more", priča nam mještanin sela Taleža.

Nakon istražnih na lokalitetu budućeg aerodroma slijede dvije važne faze - izrada projektne dokumentacije do marta i potpisivanje memoranduma između Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH.

Početak izgradnje aerodroma najavljen je za iduću godinu, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da očekuje da prvi letovi budu prije kraja 2023. godine.

Aerodrom u Trebinju biće jedan od najvećih i najmodernijih aerodroma u regionu, kome će, bar po projektnom zadatku, moći da parira samo aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.

Planirana je izgradnja aerodroma na površini od čak 282 hektara zemljišta, koje je uglavnom u privatnom vlasništvu, a sredstva za eksproprijaciju su već obezbijeđena - poručio je Vučić.

Pista budućeg aerodroma u Trebinju je planirana u širini od 45 metara i dužine 3.500 metara, kako bi mogla da prima avione tipa Erbas A330/200.

Koliko su namjere investitora ozbiljne najbolje govori podatak da će se zbog ovog projekta prilagoditi i izgradnja budućeg Jadransko-jonskog auto-puta, zapadne obilaznice oko Trebinja i prve slobodne zone u Republici Srpskoj.

Iz Srbije su već najavili da su predviđeni radovi na izgradnji ovog velikog kapitalnog projekta vrijedni oko 105.000.000 evra, što je oko 205.000.000 KM.

VEĆ SE SPEKULIŠE O IMENU

rudjer boskovic.jpg

U javnosti se već spekuliše o imenu budućeg aerodroma u Trebinju, a prema nezvaničnim saznanjima aerodrom će nositi ime po nekom od značajnih imena koja potiču iz Hercegovine.

Jedan od prijedloga je da zvanični naziv aerodroma bude "Međunarodni aerodrom Ruđer Bošković Trebinje" po jednom od 100 najznamenitijih Srba čija porodica potiče iz Popovog polja, a koji je jedan od najpoznatijih svjetskih matematičara, fizičara, astronoma i filozofa, a uz to je bio i pjesnik i univerzitetski profesor.

Osim Boškovića, postoji još nekoliko prijedloga, a nezvanično se pominje i ime Čeda Kapora - čovjeka koji je doprinio da Trebinje postane razvijen i moderan grad, o čemu ne treba posebno pisati.