Mladi alkohol.jpg

Mladi sve ranije počinju da piju alkoholna pića pokazuju svjetska istraživanja. A pandemija ih je samo dodatno pogurala ka tom poroku. Prema podacima Evropske komisije svaki peti stanovnik Evropske unije između 15. i 24. godine redovno pije alkohol. Slično je i kod nas.

Svaki deseti liječeni alkoholičar ima manje od 30 godina. Počinju eksperimentisanjem, najčešće u društvu, povremeno pijanstvo postaje redovno, na kraju i zavisnost.

"Ja potičem iz sportske porodice, otac i majka su mi bili sportisti, ja sam se takođe bavio sportom. Poslije moje sportske karijere imao sam previše slobodnog vremena. Drugari, prijatelji, izlasci kako već to ide i posljednjih nekoliko godina sam se onako baš odao alkoholu", iskustvo je jednog pacijenta.

Obično se prvi znaci zavisnosti javljaju oko 21. godine, a na liječenje dolaze između 25. i 27. U Beogradu, od ukupnog broja lečenih alkoholičara, skoro polovinu čine mladi. Presudni trenutak da potraže pomoć sličan je kod većine.

"Kada sam vidio da moj ni jedan dan ne počinje bez konuzumiranja alkohola. Kako ustanem ujutru popijem neki alkohol, pa tek kreće moj dan. Kada sam vidio da je to izmaklo kontroli i moja svjesnost mi je ukazala da sam ja zaista u problemu", objasnio je svoje iskustvo sa alkoholizmom drugi pacijent.

"Važan je stav samog pojedinca o konzumiranju alkohola. Ako on ima pozitivan stav prema tome onda je veća šanse da će konzumirati alkohol. Ukolko je osoba sklona impulsivnom ponašanju, ako ima često promjene raspoloženja, dosade, usamljenosti to su faktori rizika da će konzumirati. Vrlo često su emocije prenaglašene u odnosu na problem koji se dešava i to sve može biti uzrok pribjegavanju alkohola", kaže psihijatar u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti Nataša Dostanić.

I zablude i neprovjerene informacije kaže olakšavaju put u alkoholizam.

"Mladi vrlo često pribjegavaju radije internetu i informacijama sa interneta nego razgovoru sa odraslim osobama. Razgovor sa starijom osobom u koju mlada osoba ima povjerenja. To ne mora čak ni da bude roditelj, može da bude neka osoba iz okruženja. Dobar odnos na relaciji roditelj dijete, jedan odnos povjerenja, podržavanja emocijalnog podržavanja. Svakako će da pomogne da se usvoje zdrave životne navike", objašnjava doktor Dostanić.

Kad je zavisnost već stvorena najbolje je potražiti pomoć stručnjaka.