milorad dodik.jpg

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, komentarišući današnji sastanak sa ambasadorima EU u BiH, da Srpska nije protiv teritorijalnog integriteta BiH.

"Nismo naivni da vjerujemo međunarodnom faktoru", rekao je Dodik, nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.

"Donijećemo odluku o ništavnosti i zakona koje su nametnuli svi visoki predstavnici, a njih je oko 140 zakona, a to su i SIPA, OBA, Tužilaštvo i druge. Oko toga nema pregovora i razgovora", naglasio je Dodik.

On je dodao da RS ima pravo na svoju ustavnu poziciju.

"Sve što je činila međunarodna zajednica bilo je protiv Srpske kao što su Britanci i ostali koji su se s njima igrali da naprave samo muslimansku državu. Ne priznajemo majorizaciju ni Srba, ali ni Hrvata", naglasio je Dodik.

Kako kaže nema potrebe da Srbi, Hrvati i Bošnjaci ratuju.

"Nije to vrijedno ni kapi krvi. Mi hoćemo samostalnot Republike Srpske u okviru BiH i mi imamo pravo na to", dodao je Dodik.

Naglasio da je neće biti rata.

Istakao da su danas zvaničnici Srpske imali sastanak sa ambasadorima evropskih zemalja.

"Bilo ih je 15, saopštili smo naše stavove. Oni koji nisu došli, su rekli da lokacija nije adekvatna, vjerovatno misle da smo trebali doći na Baščaršiju" rekao je Dodik.

Istakao je da su se složili da niko nije protiv teritorijalnog integriteta BiH, te dodao da ovo ne predstavlja secesiju, niti ocijepljenje, već upozorenje.

"Evropska komisija neće donijeti odluku o sankcijama prema Srpskoj ili nekom pojedincu. Želimo razgovore, ali nismo za to da nam neko prijeti. Imamo pravo na svoju ustavnu poziciju, i ne može nas niko natjerati da prihvatimo nelegalnog visokog predstavnika, ma iz koje zemlje da dolazi", rekao je Dodik.