Vijek trebinjske gimnazije2.jpg

Vijek postojanja trebinjske gimnazije obilježen je svečanom akademijom u Kulturnom centru pod nazivom "Prvih 100 godina".

Gradonačelnik Mirko Ćurić čestitao je veliki jubilej, istakavši da Trebinje i njegova Gimnazija 100 godina koračaju zajedno, oslonjeni jedno na drugo, zahvalni jedno drugom, otporni na sve udare i izazove i ponosni na pređeni put.

Ćurić je istakao da se od prije dvije godine na novoj lokaciji gradi nova zgrada Gimnazije čiji je graditelj privrednik Rodoljub Drašković.

Vijek trebinjske gimnazije3.jpg

Ćurić je rekao da je uvjeren da će i sadašnje generacije đaka i profesora znati da nastave ovu zlatnu nit dugu čitav vijek i da će i dalje njegovati sve ono što je pod gimnazijskim krovom započeto i nikad prekinuto.

"Sadašnjim učenicima i profesorima želim mnogo uspjeha u učenju i radu, želim im i novih izazova na akademskom putu kojim su krenuli i da, kao stručnjaci najrazličitijih profila, nastave da prenose slavu Gimnazije i snagu Trebinja", rekao je Ćurić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da Gimnazija "Jovan Dučić" baštini veoma dugu prosvjetiteljsku tradiciju u koju su stali brojni uspjesi generacija učenika i nastavnika, koji su se svojim zalaganjem isticali i obilježili najsjajnije stranice istorije ove obrazovne ustanove.

IMG_20211011_34605.jpg

"Pod njenim okriljem njeguje se i podstiče istinska zainteresovanost i ljubav prema nauci i u tom smislu je uloga i značaj gimnazije nemjerljiva. U narednom periodu očekuje nas reforma gimnazija i zato su nam dragocjeni svi prijedlozi kako bismo sačinili model koji će biti po mjeri naših gimnazijalaca i u skladu sa potrebama savremenog društva", rekla je Trivićeva.

Direktor Gimnazije "Jovan Dučić" Mišo Pešić rekao je da je Gimnazija u Trebinju i cijeloj istočnoj Hercegovini u čestoj materijalnoj oskudici i veoma promjenljivim istorijskim okolnostima bila duhovni pokretač svima koji su izabrali obrazovanje kao put ka boljem životu.

Vijek trebinjske gimnazije1.jpg

On je podsjetio da je trebinjska Niža realna gimnazija osnovana 1921. godine i počela sa radom u zgradi ugašene Trgovačke škole, a od tada je nekoliko puta mijenjala adrese i nazive, te da od 1991. godine škola nosi naziv Gimnazija "Jovan Dučić".

O vijeku Gimnazije je govorio jedan od njenih učenika i profesora Svetozar Ivanković /92/ koji je rekao da je srećan što je bio učenik trebinjske Gimnazije, istakavši da su imali izvanredne profesore, čiji su đaci lako završavali fakultete.

Vijek trebinjske gimnazije4.jpg

Kolažom pod nazivom "Svjetlost Gimnazije" predstavili su se profesor Veselinka Kulaš i njene učenice: Helena Brajić, Mia Mijanović i Romana Roganović.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovao je muzički sastav trebinjske Gimnazije, hor "Kolegijum muzikum" iz Beograda pod upravom Dragane Jovanović, glumci Ljiljana Blagojević, Nenad Maričić i Darko Kurtović, operska diva Jadranka Jovanović, prvakinja Opere Narodnog pozorišta i Dragoljub Bajić, prvak Opere Narodnog pozorišta Beograd, uz klavirsku pratnju Nevene Živković.

Svečanoj akademiji povodom vijeka postojanja trebinjske Gimnazije prisustvovao je ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić, generalni direktor preduzeća "Elektroprivreda Srpske" Luka Petrović, narodni poslanici i druge zvanice iz javnog i političkog života.