IMG_20211011_53921.jpg

U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba učenika Gimnazije „Jovan Dučić“ povodom obilježavanja jubileja - 100 godina postojanja i rada ove ustanove.

Povodom vijeka postojanja Gimnazija je raspisala konkurs za najbolje likovne i literarne radove na temu "Vijek Gimnazije u Trebinju", a pravo učestvovanja su imali učenici Gimnazije od prvog do četvrtog razreda.

Za najbolji literarni izabran je rad Mie Mijanović "Čas traje i trajaće". Ona je istakla joj je velika čast i zadovoljstvo što je njen rad izabran za najbolji.

"Konkurencija je bila velika i moja škola je za mene veoma značajna. Ona pruža ne samo znanje, vaspitanje, već i prijateljstva i koja će mi pomoći kroz dalji život i predstavljaće mi osnovu za dalje obrazovanje", rekla je Mijanović.

Najbolji na likovnom konkursu je rad Anastasije Tomić i Stanka Milovića.

"Lakše je raditi u paru zato što je rad iziskivao dosta energije i 90 posto rada bilo je smišljanje ideje. Gimnazija mi pruža temelj za dalje obrazovanje i mnogo će mi pomoći u daljem školovanju. Rad predstavlja oči na dva velika platna jer svi znamo da su oči ogledalo duše i mi ćemo uvijek u našim očima nositi našu Gimnaziju", objasnio je Milović.

IMG_20211011_53456.jpg

Direktor Gimnazije Mišo Pešić je rekao da je ova izložba samo mali dio u sklopu obilježavanja jubileja.

"Naša škola ima obrazovane i talentovane mlade ljude, a ovo je dokaz da su dobri u onome šta rade. Ovo današnje druženje nije za proglašavanje najboljih već su sa nama naši bivši radnici škole. Naša ideja je bila da ovo bude susret generacija", objasnio je Pešić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je napomenuo da je 100 godina rada jedne vaspitno-obrazovne ustanove veliko za cijeli region, a ne samo za Trebinje.

"Mi smo se potrudili i shodno situaciji da se to obilježi više dana i to radimo tokom cijele godine. Zahvalio bih se svim profesorima, kako onima koji su ranije predavali, tako i profesorima koji su trenutno angažovani, ali naravno i đacima ove škole. Uprkos teškim uslovima, đaci uspijevaju da ostvare izuzetne rezultate, što znači da za njih nema prepreke", objasnio je Ćurić.