nova_banka.jpg

Privredno društvo Swisslion d.o.o. Trebinje je uputilo „Obavještenje za javnost, pravosudne organe, vlasnike Nove banke a.d. Banja Luka i predsjednika nadzornog odbora OC Jahorina i vlasnika Nedomexa d.o.o. Pale“, koje je objavljeno na pojedinim portalima 4. oktobra 2021. godine, u kome se, između ostalog, osvrće i na sporove sa Novom bankom a.d. Banja Luka.

Tim povodom iz Nove banke a.d. Banjaluka su poslali demanti:

Nova banka a.d. Banja Luka u potpunosti demantuje kao netačne tvrdnje u pomenutom obavještenju. Naime, okarakterisani sporni odnos Nove banke a.d. Banja Luka sa privrednim društvom Swisslion d.o.o. Trebinje zasnovan je po osnovu Ugovora o jemstvu, koji je punovažno, od strane ovlaštenih predstavnika oba privredna društva zaključen 12.4.2017. godine. Istom je prethodilo donošenje odluka od strane nadležnih organa, pri čemu je odluku o davanju jemstva donijela Skupštinadruštva Swisslion d.o.o. Trebinje, a istu je potpisao gospodin Rodoljub Drašković, u funkciji predsjednika Skupštine.

Predmetnim ugovorom je Swisslion d.o.o. Trebinje prihvatio da jemči za obaveze privrednog društva Nedomex d.o.o. Pale, te da u slučaju da isto ne izmiri blagovremeno svoje obaveze prema Banci, to uradi na poziv Banke. U konketnom slučaju nije riječ o pljački od strane Nove banke, već pozivanju jemca da svoje obaveze izvrši, kako se i obavezao. Bježanje od izvršenja isti, te medijski i svaki drugi pritisak na Novu banku je pokušaj izvršenja drugog krivičnog djela, čije rješavanje će Banka prepustiti pravosudnim organima.

Dodatno, Nova banka a.d. Banja Luka skreće pažnju da nije inicirala pokretanje stečajnog postupka nad privrednim društvom Swisslion d.o.o. Trebinje, već povezano privredno društvo Svislajon industrija alata a.d. Trebinje, što je javno dostupna i provjerljiva informacija.

Nova banka a.d. Banja Luka javno poziva privredno društvo Swisslion d.o.o. Trebinje da, ukoliko smatra da su neka njegova prava povrijeđena u sporovima koje vodi sa Bankom, spornu situaciju razriješi poštujući pozitivne zakonske propise, uvažavajući odluke nadležnih pravosudnih institucija, bez iznošnje netačnih činjenica u javnosti, koji mogu negativno uticati na poslovanje oba privredna subjekta.

Nova banka a.d. Banja Luka svoju budućnost zasniva na realnim mogućnostima, oslanjajući se pritom na vlastite snage i stručno znanje svojih zaposlenih, te neće tolerisati bilo kakve pritiske na iste, što predmetnooObavještenje svakako jeste.

Naših 200.000 klijenata su uvijek u centru naše pažnje, a u cilju očuvanja njihovog povjerenjai novčanih sredstva, Nova bankaa.d. Banja Lulaće štititi njihove interese poštujući sve relevantne propise.

Iznošenje netačnih i neistinitih navoda predstavlja krivično djelo, što će za posljedicu imati pokretanje odgovarajućih procesa.