nevesinje3-696x522-1.jpg

Koliko se Srbija bude dobro i jako držala toliko ćemo uvijek i pomagati više naše ljude i u Nevesinju i Republici Srpskoj i svim gradovima u Federaciji gdje žive Srbi, poručila je predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić nakon posjete Nevesinju.

Brnabić je u Nevesinju obišla projekte koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije kroz pomoć i podršku Republici Srpskoj, ali i nekim mjestima u Federaciji BiH gdje stanuju Srbi.

„To je normalno i prirodno kod svih onih naroda gdje matica može i gdje je dovoljno ekonomski sposobna da pomogne. Drago mi je što je Srbija danas ekonomski sposobna i jaka, ali i svjesna da je pomoć potrebna i da će svaki dinar značiti za kvalitet života građana u RS“, rekla je Brnabić novinarima u Nevesinju.

Ona je navela da se od 2014. kada je Aleksandar Vučić postao predsjednik Vlade, a onda 2017. kada je postao predsjednik Republike a Brnabić predsjednik Vlade, potpuno promijenio odnos Srbije prema Republici Srpskoj i dijaspori.

„Mi smo od tada pomogli Republici Srpskoj sa otprilike 88,5 miliona evra u različitim projektima. Cilj svih projekata je bio da se poboljša kvalitet života. Nikada nismo htjeli da utičemo na to koji su to projekti. Ono što je lokalna zajednica rekla da je važno smo pomogli. U Nevesinju je to Muzička škola i Dom kulture, Narodna biblioteka, Osnovna škola, vrtić i gradske i prigradske saobraćajnice, a nadam se uskoro i vodovod i druge projekte“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je cilj Srbije da što više ljudi ostane u Nevesinju.

 

Podsjetila je i na to da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio da se posebno ove godine obrati pažnju na četiri opštine u RS od kojih je jedna Nevesinje, a tu su i Drvar, Kostajnica i Dubica.

„Nevesinje je izabrano kao opština koja je pored ostale pomoći dobila dodatnih oko 3 mliona evra. Oko 1.5 miliona je već isplaćeno, neki od projekata su započeti. Do kraja godine stići će i druga tranša. Ovo nije kraj i nastavit ćemo i u narednoj godini da pomažemo projekte koji su najvažniji za stanovnike Nevesinja“, rekla je Brnabić.

Na kraju je poručila svim ljudima u Nevesinju da će Srbija uvijek biti tu.

Predsjednik Odbora za dijasoru i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije i narodni poslanik u NS Srbije Milimir Vujadinović rekao je da je današnja posjeta Nevesinju istorijska

„Kada bi ste prolazili kroz Nevesinje, Hercegovinu, ali i cijelu Republiku Srpsku mogli biste vidjeti samo objekte koje su kroz istoriju radile druge imperije. Teško da ste mogli naći objekte koje je gradila Republika Srbija. Ovo danas je promjena istorije u pozitivnom smijeru. Vidjeli ste danas stotine projekta koje Srbija, njena Vlada i predsjednik finansiraju u RS i sada u Nevesinju“, rekao je Vujadinović.

 

Naveo je da je delegacija Srbije danas u dolini Neretve kako bi vidjeli šta je to srpskom narodu koji tamo živi potrebno.

„Dugujem ličnu zahvalnost predsjednici Vlade i Republike i hvala im što su obećali da na ovome neće stati i da će pomoć našem narodu u Hercegovini i u dolini Neretve biti nastavljena. To zavisi od snage Srbije koja je u svom ekonomskom, političkom i svakom drugom zamahu, a prvensveno zahvaljujući viziji prvog čovjeka srpskog naroda na Balkanu Aleksandra Vučića“, rekao je Vujadinović.

Načelnik opštine Nevesinje Milensko Avdalović zahvalio se predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić.

On je podsjetio da je pomoć Nevesinju započeta još 2018. godine kada se uz pomoć sredstava vlade Srbije obnovio Dom kulture Nebojša Glogovac.

Avdalović je rekao da je u toku implementacija projekata koji su planirani.

„500 hiljada maraka je planirano za pomoć budžetu, 500 hiljada za poticaje privredi i danas imamo u Tekstilnom kombinatu u Nevesinju zaposleno 63 radnika zahvaljujući tim sredstvima. U toku je implementacija projekata Dom kulture u kome je smještena Muzička škola, Narodna biblioteka, Gradska galerija, odnosno buduća spomen soba i dogradnja vrtića i osnovne škole. Tu je i 1.3 miliona za rekonstrukciju i izgradnju gradskih i prigradskih puteva“, rekao je Avdalović.