Opozicija protest1.jpg

Protest po nazivom: „Stop gušenju! Za slobodnu Srpsku”, održan je danas na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje se okupilo nekoliko hiljada građana iz svih dijelova Srpske.

Među prisutnim na Trgu Krajine su bili lideri opozicionih stranaka, Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a, kao i Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a, Nebojša Vukanović i Jelena Trivić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i mnogi drugi.

Predsjednik SDS Mirko Šarović pročitao je zahtijeve opozicije sa ovog skupa.

– BN TV je sinonim za slobodu, tražimo od RTRS da u roku 15 dana uključi BN TV, kao što je uradila sa ATV, u suprotnom naše je pravo da održimo novi skup, ali pred RTRS – poručio je Šarović.

Od nadležnih pravosudnih organa traže da hitno započnu procesuiranje svih odgovornih za afere u vrijeme pandemije, i to aferu kiseonik, aferu maske, aferu respiratori i mnoge druge.

"Zahtijevamo momentalnu smjenu Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, Vlada Đajića, direktora UKC RS i smjenu svih direktora bolnica koji su postupali mimo zakona i standarda", zaključio je Šarović.

Opozicija protest2.jpg

Predsjednik PDP Branislav Borenović rekao je da je slobodna Banjaluka motiv da bude slobodna cijela Republika Srpska.

"Hoćemo da pobijedimo zlo, režim i tiraniju i pokažemo da ovo može da bude slobodna i normalna zemlja. Da im nikada ne padne na pamet da guše svoj narod, slobodu medija i zato ćemo da ih pobijedimo i srušimo sa vlasti", naveo je Borenović.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović istakao da je danas sirotinja više potlačena nego za vrijeme Osman-paše Latasa.

Vukanovic nebojsa.jpgFoto: Srpskainfo

"Danas je gore nego kod Turaka, svu su nam djecu otjerali po svijetu. Skinuli smo lance i okove i nema stajanja više dok ne uđemo u Palatu predsjednika RS i Vladu RS. Moramo tiranima stati za vrat", kazao je Vukanović.

20211002_190935.jpgFoto: Srpskainfo

Predsjednik DNS- Nenad Nešić je rekao da Republika Srpska mora biti slobodna.

"Republika Srpska je i naša i njihova, ona mora biti majka svih, a ne samo jednog čovjeka. Tužan sam što nas je svakim danom sve manje, što su plate male, penzije niske, privreda loša i što kradu na svemu. U oktobru 2022. godine idemo da pobijedimo za srpski narod. Ako budemo kao oni, nemojte nas trpjeti ni godinu dana. Republika Srpska nema pravo da više trpi", kazao je Nešić.