pocetak rata sjecanje4.jpg

Granate hrvatskih paravojnih jedinica ubile su 1. oktobra 1991. godine 19 pripadnika Jugoslovenske narodne armije /JNA/ od kojih čak devet Trebinjaca, čime je počeo rat na području tadašnje Opštine Trebinje.

Trideset godina od početka ratnih dejstava danas je obilježeno u selu Rapti u Bobanima, gdje je otac Dražen Tunjanin služio pomen kod spomenika poginulim pripadnicima Bobanske čete, dok su brojne delegacije, među kojima i Grada Trebinja na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Draženom Boškovićem - položile cvijeće i evocirale uspomene.

Otac Tupanjanin je rekao da obilježavanjem ovog tužnog dana Trebinje i Trebinjci ne slave rat, već žrtvu pripadnika Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske, koji su svoje živote ugradili u temelje otadžbine.

"Rat je zlo, ali su u njemu ispravni oni koji se brane i sebe ne štede. Takvi su bili hrabri borci Trebinjske brigade. Naša je obaveza da kada spominjemo junake da imamo na umu da moramo da čuvamo Republiku Srpsku", kazao je otac Tupanjanin.

On je naveo da se svaki normalan čovjek u ratu ne bori za rat već za mir svoje države i porodice.

pocetak rata sjecanje2.jpg

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Trebinje Dejan Bodiroga poručio je da je 1. oktobar podsjećanje na jedan od najcrnjih dana u novijoj trebinjskoj istoriji, kada su hrvatske granate ubile vojnike JNA.

On je kazao da je važno reći da su tada ubijeni pripadnici regularne vojske, jer se javljaju oni koji bi da prekrajaju istoriju.

"Protiv regularne vojske okomile su se povampirene sile zla, koje su narodu u Hercegovini nanijele mnogo zla 1941. godine. Tada su punili jame sa nedužnim i nenaoružanim narodom, a to su željeli da urade i devedesetih. Znali smo im namjeru ali im nismo dozvolili da ponovo čine zlo", naveo je Bodiroga.

Komandir Bobanske čete Dragan Ristić Beli podsjetio je da je ova jedinica ratovala sa najelitnijim hrvatskim jedinicama, ali da neprijatelj nikada nije imao šanse i da se uvijek povlačio i zbrajao gubitke.

On je naveo da su napadi hrvatske vojske bili česti, ali da je odgovor sa trebinjske strane uvijek bio žestok, vojnički, hrabar i odvažan, te da sili zla nije dozvoljeno da ponovi zločine koje su njihovi preci počinili u Drugom svjetskom ratu.

pocetak rata sjecanje3.jpg

pocetak rata sjecanje1.jpg