bolnica trebinje.jpg

“Kiseonik koji se koristi u svim zdravstvenim ustanovama u RS, pa tako i u JZU Bolnica Trebinje, nije štetan po zdravlje, u skladu je sa svim potrebnim propisima, a isti se upotrebljava u svim bolnicama, kako u regionu tako i u cijeloj Evropi, te pacijenti i zabrinuta rodbina nemaju razloga za strah”, saopšteno je jutros iz Bolnice Trebinje.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Svrha terapije kiseonikom, odnosno oksigenoterapije, je popravljanje stanja, ali i omogućavanje organizmu da premosti fazu AKUTNE OPASNOSTI po život. Jer manjak kiseonika dovodi do oštećenja svih ćelija, organa, organskih sistema, što se ne dešava u svim organima istom brzinom.

Ćelije mozga su najosjetljivije na nedostatak kiseonika, te bez njega odumiru za nekoliko minuta.

Kiseoničnu terapiju je NEOPHODNO koristiti kod ljudi sa upalom pluća koja je posljedica Kovida-19. Kiseoničkom terapijom pacijent preko maske udiše čist kiseonik, dok kod pacijenata na respiratoru pomaže ili POTPUNO ZAMJENJUJE disajnu funkciju.

Zahvaljujući vanrednim naporima svih ustanova i resornih institucija u Republici Srpskoj sva logistika, oko nabavke kiseonika, je organizovana tako da sve zdravstvene ustanove na vrijeme budu snabdjevene potrebnim, sertifikovanim količinama kiseonika, koje su u ovom trenutku prijeko potrebne.

Kiseonik koji se koristi u svim zdravstvenim ustanovama u RS, pa tako i u JZU Bolnica Trebinje, nije štetan po zdravlje, u skladu je sa svim potrebnim propisima, a isti se upotrebljava u svim bolnicama, kako u regionu tako i u cijeloj Evropi, te pacijenti i zabrinuta rodbina nemaju razloga za strah.

Nije vrijeme za neistinite tvrdnje i insinuacije o njegovoj upotrebi u vrijeme pandemije virusa korona, stvaranje kojekakvih afera, širenje laži, straha i panike među građanima Trebinja i cijele Republike Srpske.

Nije vrijeme da odmažemo našim ljekarima i medicinskom osoblju koji podnose ogromnu žrtvu spasavajući brojne živote, a kiseonik igra ogromnu ulogu u tome jer samo danas je 41 pacijenat na kiseoničnoj podršci, te bez njega ne bi uspjeli da prežive.

A od početka pandemije virusa Kovid-19 u našoj Ustanovi, zahvaljujući upotrebi kiseonika, je uspješno izliječeno na stotine naših sugrađana, koji su danas živi i zdravi zajedno sa svojim porodicama.

Do kraja tekuće sedmice očekujemo dolazak laboratorije za ispitivanje kvalitete kiseonika, koji je neupitan iza čega odgovorno stojimo.

Vrijeme je da steknemo kolektivnu svijest o značaju zaštite protiv virusa Kovid-19 i imunizaciji kao najvećem dostignuću čovječanstva i jedinom oružju u borbi protiv virusa, a da politička previranja i obračun između dobavljača i proizvođača kiseonika ostavimo po strani.