vlada-rs.jpg

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване вирусом корона у Републици Српској, којим је досадашње мјере продужио до 12. октобра 2021. године.

Штаб је данас одржао телефонску сједницу.

У закључку се наводи да се у циљу спречавања ширења вируса корона САРС-ЦоВ-2 и ЦОВИД-29 болести на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва од 28.09.2021. до 12.10.2021. године забрањују се сва јавна окупљања у групама већим од 120 особа, те сва приватна окупљања воја се не одржавају на јавном мјесту у групама већим од 70 лица.

Како се додаје, ограничава се радно вријеме у периоду од 6.00 до 24.00 часа свим врстама угоститељских објеката за исхрану и пиће без обзира дали послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност, приређивачима игара на срећу (кладионице, аутомат клубови, казина, томболе и др.).

"У периоду од 6.00 до 2:00 часа наредног дана, дозвољава се рад ноћним клубовима, уз строго придржавање мјера пролисаних од стране Института за јавно здравство Републике Српске", наведено је у саопштењу.

Такође у периоду од 24.00 до 6.00 часова, драгстори могу радити искључиво путем шалтерске продаје.

"Од 28.09.2021. године у периоду од 6.00 до 3.00 часа наредног дана дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста уз присуство публике и уз строго придржавање мјера, те организација културних и традиционалних манифестација и фестивала на отвореном уз строго придржавање мјера", појашњава се у саопштењу.

Штаб је задужио се све васпитно - образовне установе и градске/општинске штабове за ванредне ситуације јединица локалних самоуправа у Републици Српској, да у складу са епидемиолошком ситуацијом у Републици Српској, редовно обавјештавају Министарство просвјете и културе, те да уколико буде потребно доставе приједлог за обустављање наставе у школа и преласку на одвијање наставе на даљину.

"Обавезују се грађани да у затвореном простору носе заштитну маску, да се поидржавају заштитне мјере физичко- растојења од два метра, како у затвореном тако и на отвореном простору, те да се придржавају упутстава за боравак у затвореном простору у зависности од дјелатности која се обавља", наводи се у закључку.

Како се појашњава изузети од обавезе ношења заштитне маске су изузета дјеца млађа од седам година живота, лица са инвалидитетом и дјеца са сметњама у развоју, лица која обављају физичку и спортску активност у оквиру спортских објеката.