Solarna elektrana.jpg

Delegacija Elektrprivrede Republike Srpske (ERS), na čelu sa generalnim direktorom Lukom Petrovićem, boravila je nedavno u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj gdje se sastala sa predstavnicima kompanije „Lugos Renewables“ sa kojima je razgovarala o uslovima za izgradnju i finansiranje solarne elektrane Trebinje 1.

Izgradnja solarne elektrane Trebinje 1 snage 73 megavata planirana je na Zubačkom platou nadomak Trebinja, a investicija je vrijedna preko 50 miliona evra. Kada se izgradi, Trebinje 1 predstavljaće najveći solarni park na Balkanu, saopšteno je iz ERS-a.

Kako se dalje navodi, Elektroprivreda Republike Srpske teži što većem razvoju “čiste” energije iz obnovljivih izvora, jer će se u narednim godinama morati suočiti sa obavezom plaćanja naknada za emisiju ugljen-dioksida, što će podići cijene električne energije.

„Lugos Renewables“ je renomirana kompanija sa velikim iskustvom i izgradnji objekata iz obnovljivih izvora energije, prvenstveno solarnih parkova.

U delegaciji ERS-a su bili i izvršni direktori za pravne poslove i investicije i razvoj Borislav Grubač i Jovica Vlatković, kao i direktor Solarne elektrane Trebinje 1 Milutin Mastilović.