Nis posjeta.jpg

Dani Srpske u Srbiji su pravi način da se bolje upoznamo jer smo jedan narod sa obje strane Drine, izjavila je gradonačelnik Niša Dragana Sotirovski prilikom susreta sa rukovodstvom Grada Trebinja i delegacijom Republike Srpske.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da se nada se da će se u narednom periodu još više učvrstiti odnosi dva grada, pogotovo u oblasti turizma, ali i kulture i sporta.

On je iskoristio priliku da pozove sve ljude koji nisu bili u Trebinju da obavezno dođu.

„Ove godine bilježimo najveći broj noćenja od kako se evidentira boravište. Pozivam Nišlije da posjete Trebinje i uvjere se u ono o čemu cijela Srbija priča - da je Trebinje prelijep grad sa brojnim sadržajima, a njegovi stanovnici odlični domaćini“, naveo je Ćurić.

Ćurić je gradonačelniku Niša uručio prvu Zvanučnu monografiju grada Trebinja.

Gradonačelnik Sotirovski je istakla da saradnja između ova dva grada traje već devet godina.

„Zahvaljući današnjem susretu shvatili smo da imamo puno toga zajedničkog. Već smo dogovorili određene korake, prije svega razmjenu studenata i saradnju kada je turizam u pitanju", kazala je Sotirovski.

Ona je kazala da je Ćurić upoznao sa iskustviva Trebinja koja bi mogli da primjene u Nišu.

"Trebinje je centar energetike, na originalan način stimuliše svoje poljoprivredne proizvođače i razvija poljoprivredu. Bilježi 100.000 noćenja i goste iz 94 zemlje", kazala je Satirovski.

Pomoćnik ministra prosvjete Vlade republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je činjenica da su kulturni i duhovni prostori nedjeljivi, već jedinstveni jer se granice kulturnog prostora ne mogu svesti u granice političkog i državnog prostora.

Delegacije su posjetile štand Republike Srpske u okviru manifestacije na Trgu kralja Milana.

Dani Srpske u Srbiji traju do 29. septembra.