Ustolicenje vladike metodija1.jpg

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ustoličio je danas episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Đurđevi stupovi kod Berana.

"Vladiko Metodije uvodim vas u čin episkopa budimljansko-nikšićkog. Postajete episkop ove eparhije. Mnogi će očekivati od vas, ali vi ćete znati da je Hristos početak i kraj. Vi ćete znati dati živi odgovor, koji će biti najspasonosniji", rekao je patrijah Porfirije.

Srpski patrijarh je i ovom prilikom ukazao na obmane da Crkva ima pretenzije u odnosu na neke teritorije, da ugrožava nečiji autoritet, da se bori za vlast od ovoga svijeta ili da ima bilo kakve slične težnje.

"Ti koji to govore obmanjuju narod. Nas zavarati ne mogu, jer mi smo sabrani oko svetinje Svetoga Georgija, ali mnoga naša braća, naši srodnici, u kojima još nije proklijalo autentično sjeme vjere, bivaju zavođeni. U odnosu na njih, progovoriću opet - duh litija je pokazao kakav treba da bude naš stav. Neka bude ko šta hoće, neka se osjeća da pripada kom hoće narodu, ma koliko ponekad mi mislili drugačije", rekao je patrijah Porfirije.

Ustolicenje vladike metodija2.jpg

Vjernici koji su došli iz Vasojevića, kako bi prisustvovali svečanosti ustoličenja u manastiru Đurđevi Stupovi, donijeli su i veliku crveno-plavo-bijelu trobojku rekordnih dimenzija od čak 120 metara.

Vladika  Metodije magistrirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine, a akademsku 2016/17. godinu proveo je na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu, gdje je učio grčki jezik i doktoriao na Teološkom fakultetu tog univerziteta.

Vladika metodije.jpg

Za episkopa budimljansko-nikšićkog izabran je na ovogodišnjem majskom Saboru Srpske pravoslavne crkve održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu.