vakcinacija.jpg

Prvo istraživanje delta soja virusa korona, koji je trenutno prisutan u Srbiji, potvrdilo je dvije činjenice - i vakcinisani se razboljevaju i razlika između imunizovanih i onih koji nisu primili vakcinu je drastična i to baš gdje je i najbitnije - odlazak u bolnicu i broju onih koji su dospjeli na intezivnu njegu.

Istraživanje slučajeva oboljevanjavanja od delta soja počelo je 1. juna, a prvi presjek je napravljen sada, u septembru, objavio je "Blic".

Istraživanjem je obuhvaćeno i kako je koja vakcina ‘radila’ na novu verziju virusa. I dalje se kao najuspješnija pokazuje Fajzer. Najviše oboljelih je među onima koji su primili kinesku vakcinu, ali je činjenica da je nju u Srbiji primilo najviše građana. Dakle, od delta soja je oboljelo 8,3 odsto građana koji su primi AstraZeneku, od Fajzera 6,8 odsto, Sputnjika 13,6 odsto i Sinofarma 71,4 odsto.

Do drastične ali i najbitnije razlike dolazi se u dijelu istraživanja koji su oboljeli od kovida morali na liječenje u bolnicu. U slučaju nevakcinisanih to je 75.2 odsto, a vakcinisanih 24.8 odsto. Još uočljivija razlika je kada je riječ o intezivoj njezi i stavljanju na respirator - odnos je dva vakcinisana pacijenta u odnosu na 33 nevakcinisanih. Kada je riječ o vakcinisanima koji su morali u bolnicu najmanje slučajeva je zabilježeno poslije vakcinacije Astra Zenekom.