Table ipa projekat2.jpg

U okviru prekograničnog projekta „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)“, koje finansira Evropska unija i kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore iz IPA prekograničnog programa BiH-MNE, u Trebinju je završeno postavljanje informativno-interpretacijskih turističkih tabli „Kamena straža oko Trebinja“.

Projekat je povezao nasljeđe austrougarskih tvrđava u novi turistički proizvod, s ciljem valorizacije prirodne i kulturne baštine BiH i Crne Gore.

Zajednička turistička ponuda je razvijena po savremenom modelu tematskih puteva, čime je poboljšan kvalitet i raznolikost ukupne turističke ponude na ciljnom području.

Table i klupe su napravljene prema potrebama savremenih turista i imaju zadatak da interpretiraju evropsku kulturnu i vojnu baštinu, prikažu na slikovit način djelove odbrambenog sistema pogranične tvrđave pored nekadašnje južne granice sa Kraljevinom Crnom Gorom u Boki i Trebinju, a namijenjen je domaćim i inostranim posjetiocima, zaljubljenicima vojnih tema i istorije, te rekreativcima u prirodi koji mogu da predahnu na klupama koje su postavljene na istim tačkama.

Od ukupno 30 tabli koliko projekat obuhvata, sedam ih je postavljeno u Trebinju, svaka tabla ima dvije vrste informacija: tehnički dio koji govori o fortifikaciji i interpretativni, koji ima noseću temu. Takođe, svaka tabla sadrži QR kod kako bi strani turisti bili upoznati sa stazom i istorijom austrougarskih tvrđava.

Table ipa projekat1.jpg

"Mišljenja smo da će ovaj projekat značajno obogatiti turističku ponudu, te pomoći da zaživi aktivni turizam što je jedan od strateških ciljeva razvoja turizma Trebinja u narednom periodu", kažu u trebinjskoj Turističkoj organizaciji.