Izlozba slika1.jpg

U Kulturnom centru otvorena je izložba slika Slobodana Vidovića. Ovo je njegova prva samostalna izložba u Trebinju, a drugo pojavljivanje pred trebinjskom publikom (imao grupnu izložbu).

Predstavljeno je 11 slika velikog formata, a tehnika je ulje na platnu. Autor je počeo da radi na ovom projektu 2017, a ove slike velikog formata su zahtjevne i traže puno vremena, oko dva mjeseca za jednu sliku.

"Nakon 15 godina mog istraživanja došao sam do svoje geometrije gdje sam išao u te crne slike. Na kraju sam napravio rez i otišao u figuraciju, uslovno rečeno. Neki istoričari umjetnosti za ovo kažu da nije figuracije već je i dalje apstrakcija. Ovo je za mene drastična promjena", rekao je Vidović.

Posjetioci na slikama mogu da vide Vidovićev svijet gdje se dešava poluraspad civilizacije, stare mašine, propale fabrike, hangare, silose, avione koji predstavljaju moć koja je prošla i prolazi, ali je u jednom momentu bila na vrhuncu.

Izlozba slika2.jpg

"Za mene je ovo u najkraćem smislu pozitivna apokalipsa, a to je nešto što je završeno, što je civilizacijski prošlo, ali budi nadu da će dalje u budućnosti da se rađa novi svijet koji će biti daleko humaniji, bolji, čistiji i ljepši. Mislim da su slike u suštini pozitivne", istakao je Vidović.

Vidović stvara na selu, gdje je napravio atelje, i prema njegovim riječima selo je jedno od posljednjih oaza slobode.

"U vrijeme kovida i kriza civilizacije mislim da je selo posljednja linija odbrane. To moramo čuvati i njegovati i ko god ima i može moja preporuka je da bježi u selo", kategoričan je Vidović.

Direktor Kulturnog centra Miljan Vuković je naglasio da je osvježenje vidjeti sve ove prizore ili neku vrstu oprizorenih slika Slobodana Vidovića u Trebinju.

Izložbu je organizovao Kulturni centar Trebinje u sklopu manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto.

Ova izložba se može pogledati do 8. oktobra.

Izlozba slika3.jpg