strucna komisija .JPG

U Trebinju je danas održan stručni skup na kome je bilo riječi o formiranju stručne komisije koja bi doprinijela rješavanju problema prostornog i urbanističkog razvoja grada.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Vedran Furtula rekao je da bi ovo stručno tijelo bilo revident strateških planskih dokumenata, prostorno planske dokumentacije, ali i manjih intervencija u starom gradskog jezgru, ali i na novim površinama.

On je dodao da će komisija biti sastavljena od eminentih profesora iz Beograda, arhitekata, te izvođača radova i privrednika iz Trebinja.

Izabrani rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Beogradu Vladimir Đokić rekao je da će cilj ove komisije biti da doprinese da se kroz budući razvoj grada zadrže i očuvaju identiteti i elementi koji su specifični i važni za Trebinje.

"Zadatak je da se napravi balans između ekonomskog razvoja i potreba i očuvanja onoga što je zaštićeno i po čemu je Trebinje prepoznatljivo", rekao je Đokić.

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu prof. dr Vladimir Lojanica smatra da je prvo potrebno rješavati aktuelne probleme, ali i razmišljati o strategijama koje su značajne za razvoj Trebinja u širem smislu i na duži period.

Organizator stručnog skupa pod nazivom "Grad Trebinje - modelovanje transformacije između savremene i tradicionalne arhitekture i urbanizma" je grad Trebinje u saradnji sa Arhitektonskim Fakultetom iz Beograda.