Ucenici skola.jpg

Da četvrti talas pandemije uzima sve više maha u Republici Srpskoj, potvrđuje podatak da se koronom dnevno zarazi u prosjeku cijelo odjeljenje đaka jer je za nešto više od 20 dana, koliko traje nova školska godina, virus potvrđen kod 633 djece školskog uzrasta, rečeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

Virus korona sve više zatvara školske učionice
Po nalogu Higijensko-epidemioloških službi određeno je da će sva odjeljenja, gdje se pojavi prisustvo virusa korona kod dva učenika, ići u izolaciju od deset dana.

- Zavladala je korona i trebamo se svi čuvati i djeca takođe, ali pogledajte, djeca su bez maske, rekla je majka jednog osnovca iz Bijeljine i istakla da je problem u tome da građani ne poštuju mjere i neće da se vakcinišu, pa se infekcija širi i među djecom.

Kašalj,temperatura,curenje nosa, osnovni su simptomi bolesti koja kod djece, kako kažu ljekari, imaju blažu formu, ali to ne isključuje da može poći i po zlu, tako da ljekari apeluju – vakcinišite se i zaštite svoju djecu.

- Ako imate sve veći broj djece pozitivne na virus korona, sve je više djece kod kojih se može javiti i teža klinička slika kao i kod odraslih osoba, naveo je dr Mladen Grujičić, načelnik Higijensko-epidemiološke službe u Domu zdravlja u Bijeljini.

Za razliku od Evropske unije gdje je u većini zemalja obavezna vakcinacija nastavnog kadra, u Srpskoj se s tom mjerom još čeka.

- Prema raspoloživim podacim od ranije, nije veliki broj nastavnika vakcinisan. Negdje se taj broj kreće između 40 i 50 posto. Smatram da je potrebno da se nastavnici vakcinišu, jer vidimo da ovo sve predugo traje, rekao je Račanović.

Epidemiolozi upozoravaju da se očekuje povećanje broja zaraženih u školama, s obzirom na to da je i dalje nizak procenat vakcinisanih, a da se delta soj virusa korona veoma brzo širi u zajednici.