Kamenac 2.jpg

Nakupljanje kamenca započinje sa tvrdom vodom koja dolazi iz vodovoda i ostaje na sanitarijama ali i unutar različitih kuhinjckih aparata. Na tržištu postoje mnoga sredstva protiv kamenca ali neka od njih sadrže jake hemikalije. 

Najbolje rješenje predstavlja prirodno sredstvo protiv nakupljenog kamenca koje ne donosi nikakve rizike i nije agresivno.

Može se koristiti za čišćenje unutrašnjosti kuhinjskih aparata, ali i za čišćenje sudopere, drugih kuhinjskih elemenata i naravno kade i kupatila.

Za pripremu efikasnog prirodnog sredstva za uklanjanje kamenca potrebno je:

-prazna bočica sa prskalicom

-sirće

-sok od limuna

-voda

U praznoj bočici sa raspršivačem treba pomiješati jednaku količinu klasičnog sirćeta koje se koristi za pripremu salate sa istom količinom vode. Kiselina iz sirćeta ima moć da razbije naslage kalcijum karbonata.

U rastvor dodajte pola cijeđenog limuna jer će limunov sok pomoći prilikom uklanjanja kamenca i dati svjež miris prostoriji.

Sljedeći korak je brisanje područja zahvaćenih kamencom, što se može učiniti suvom ali i mokrom krpom. Brisanjem sanitarija i kuhinjskih aparata prije korišćenja sredstva za kamenac omogućava se temeljno čišćenje.

Mjesta koja je napao kamenac potrebno je naprskati i ostaviti dvadesetak minuta da rastvor djeluje.

Ako je određeno mjesto pod debljim slojem kamenca može se natopiti pamučna krpa rastvorom i zaviti oko zahvaćenog područja. Nakon dvadesetak minuta sredstvo je djelovalo i uklonilo nakupljene naslage kamenca.

Posljednji korak je ispiranje sanitarija običnom vodom kako ih sirće ne bi nagrizalo.