sahrana duda ivkovic.jpg

Velikom Dušanu Dudi Ivkoviću na posljednji ispraćaj došao je sam krem srpske i evropske košarke.

Članovi porodice, prijatelji i poštovaoci lika i djela jednog od najboljih srpskih i svjetskih trenerskih košarkaških imena, okupili su se na Novom groblju u Beogradu da isprate legendarnog Dudu na vječni počinak.

Mnogo velikana je bilo na Novom groblju, mnogo suza, mnogo tuge, ali i ovoliki broj ljudi koji su došli na Dudinu sahranu, najbolje govore o tome kakav je čovjek i velikan bio.

Od velikih imena tu su bili Željko Obradović, kum Dude Ivkovića, Vlade Divac, Predrag Danilović, Žarko Paspalj, Dimitris Itudis, Vasilis Spanulis, Jure Zdovc, kao i posljednja generacija srpskih košarkaša koje je Duda vodio kao selektor u kojoj su bili Novica Veličković, Kosta Perović, Duško Savanović, Stefan Marković, Nenad Krstić...

Bili su tu i predsjednik košarkaškog saveza Crne Gore Nikola Peković, prvi čovjek makedonske košarke Pero Antić.

Oproštajni govor održao je Dudin prijatelj glumac Goran Sultanović, a kovčeg su nosili Željko Obradović, Vlade Divac, Dino Rađa, Predrag Danilović, Žarko Paspalj i Jure Zdovc, koji je posebno bio neutješan i plakao je kao kiša.

Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. godine i bio je jedan od najuspješnijih evropskih trenera svih vremena.

Sa Jugoslavijom na šampionatima Evrope osvajao je medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995. godine. Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, osvojio je za to vrijeme srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svjetskom prvenstvu 2010.

Od 1996. do 1999. kada je bio desna ruka Željka Obradovića u stručnom štabu Plavih osvojio je zlato na EP 1997. i SP 1999, bronzu na OI 1996. i bronzu na kontinentalnom šampionatu 1999.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine, vodio je revijalni meč u znak oproštaja protiv Olimpijakosa 20. septembra 2017. godine.

Ivković je preminuo 16. septembra u 78. godini od posljedica vode u plućima.