Minja subota.jpg

Preminuo je čuveni televizijski voditelj Milan Minja Subota. On je preminuo u 82. godini poslije borbe sa teškom bolešću s kojom se duže vrijeme borio, javili su beogradski mediji.

Subota je prike šest dana hitno prevezen na pulmologiju zbog bolesti, gdje je izgubio bitku sa opakom bolešću.

Minja Subota je rođen u Sarajevu 8. novembra 1938. godine. Bio je član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUF-a Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu. Pohađao nižu i srednju muzičku školu Stanković, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio diplomu inženjera elektrotehnike.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz te oblasti u Jugoslaviji i Rusiji. Kompozicije su mu izvođene i nagrađene na mnogim festivalima.

Za djecu je komponovao na stihove najistaknutijih pjesnika, pjesme koje se danas pjevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su dio dječje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih – „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Razbole se lisica“…

Komponovao i ciklus pjesama „Još nam samo ale fale“ na stihove Ljubivoja Ršumovića, kao i muziku za pozorišne komade za djecu među kojima su „Šašavo, lepršavo, zaljubljeno“, „Trapavi zmaj“, „Bukvargrad“, „Izlozi velegrada“ i „Hajde da se zabavljamo“ za Dječje pozorište u Subotici.

Kao televizijski autor i voditelj realizovao je mnoge serije „Od glave do pete“, „Igre bez granica“ – TV Beograd, „Željoteka“ – TV Novi Sad, „Sve igračke sveta“ i „Muzički balon“ – TV Beograd, „Nedeljno popodne“ – TV Beograd, „Zvezdana žurka“ – 3K, seriju za UNICEF „Dete je čovek važan“, „Zmajeve dečje igre“, „Tajna veza“ – JU INFO, „Evergrin klub“ – RTS, „Kako smo zabavljali Tita“ – RTS, „Svetski umetnici u Beogradu“ – RTS…

U Republici Srpskoj bio je voditelj „Nedjeljnog popodneva“ BN televizije i autor i voditelj dječje serije „Mali zmajevci“.