solarna elektrana.jpg

Preduzeće „Etmax“ iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korištenje, više od 100 miliona maraka vrijedne, solarne fotonaponske elektrane „Nevesinje“ u istoimenoj lokalnoj zajednici, saznaje portal CAPITAL.

Riječ je o postrojenju vrijednom 104,3 miliona maraka, maksimalne instalisane snage 60 megavata sa godišnjom proizvodnjom od 84 gigavat časa.

Vlada je utvrdila uslove za dodjelu koncesije, a Ministarstvo energetike i rudarstva će sprovesti pregovarački postupak.

Imaju rok od 60 dana da Vladi dostave izvještaj, prijedlog rješenja o dodjeli koncesije i prijedlog ugovora o koncesiji.

Pregovarački postupak počinje dostavljanjem ponude i studije opravdanosti Vladi Republike Srpske od strane potencijalnog koncesionara.

„Ugovorom o koncesiji bliže će se odrediti obaveze koncesionara u pogledu uslova izgradnje i korišćenja predmeta koncesije“, navodi se u Odluci Vlade RS.

Koncesija će se dodijeliti na period do 50 godina, računajući od dana zaključivanja ugovora.

Inače, investitor će za ovaj projekat biti u obavezi da uplati jednokratnu koncesionu naknadu od od 521.808 KM te 0,0055 KM za svaki proizvedeni kilovat električne energije.

Firma „Etmax“ je već duže vrijeme zastupljena na području Hercegovine gdje su izgradili na desetine, uglavnom malih solarnih elektrana.

U prošloj godini su prijavili prihode od 7,3 miliona maraka i dobit od 1,16 milona KM ostvaru sa 26 zaposlenih.

„Novac za finansiranje projekta ćemo obezbjediti preko kredita, a sa nama će u poslu biti još nekoliko partnera“, kazao nam je Siniša Maksimović direktor i osnivač preduzeća.

Hercegovinu inače trese svojevrsna solarna groznica, a o kojoj je CAPITAL pisao u februaru ove godine a koja je privukla brojne investitore među kojima su i političari da ulože svoj novac u zelenu energiju.

Na području Bileće, Nevesinja i Berkovića gradi se na stotine solarnih elektrana koje će vlasnicima donijeti desetine miliona maraka prihoda. Međutim, kvote su ubrzo popunjene pa su brojni ostali bez podsticaja i garantovanog otkupa.

Tu su i veliki igrači iz sektora energetike poput Vuka Hamovića kojem je u maju prošle godine data koncesija za gradnju solarne elektrane „Bileća“ vrijedne 70 miliona maraka.

Takođe, u oktobru prošle godine potpisan je ugovor za izgradnju i korištenje solarne elektrane “Trebinje jedan” na području Trebinja snage 72,92 megavata i okvirne procijenjene vrijednosti 100.750.000 KM.

Nosilac ovog projekta je Elektroprivreda Republike Srpske.

Kako je CAPITAL nedavno pisao, iako postoje brojne prednosti, u Republici Srpskoj i BiH se koristi svega oko jedan odsto potencijala u solarnoj energiji.