Tunel fatnica.jpg

Generalni direktor preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je danas da je važna investicija izgradnja tunela "Fatničko polje - akumulacija Bileća", gdje je u toku postavljanje betonske obloge, što će omogućiti brže prevođenje voda sa nevesinjskog platoa, te iz Dabarskog i Fatničkog polja u bilećku akumulaciju.

Petrović je, nakon obilaska radova na tunelu, rekao novinarima da je riječ o najvećem gradilištu "Hidroelektrana na Trebišnjici" /HET/, navodeći da je ovo preduzeće od osnivanja u najvećim investicijama, a to se prvenstveno odnosi na Hidroelektranu /HE/ "Dabar".

"Sve finansije su do sada obezbijeđene iz vlastitih sredstava na HE `Dabar`, to do sada iznosi oko 120 miliona KM. Ukupna vrijednost ove hidroelektrane je 660 miliona KM", rekao je Petrović.

On je dodao da je druga važna investicija obezbjeđivanje bržeg prevođenja voda sliva Fatničkog polja i buduće HE "Dabar" kroz tunel "Fatničko polje - akumulacija Bileća" u dužini od 15.640 metara.

"Da bi se finansirao ovaj projekat HET je morao uzeti kreditni aranžman od 28 miliona KM, a ostatak će obezbijediti iz vlastitih sredstava. Izgradnjom ovog tunela i ove betonske obloge u dužini od 9,5 kilometara obezjeđuju se uslovi za izgradnju HE `Bileća` snage 30 megavata. Za 1.000 dana kada se završi ova obloga mi ćemo moći uvesti izvođača za radove na HE `Bileća`", rekao je Petrović.

On je napomenuo da je oblogu potrebno uraditi prije puštanja HE "Dabar" u funkciju kako bi se vode nesmetano mogle prevoditi sa nevesinjskog platoa, te iz Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bileća.

Petrović je naveo da je izvođač radova "Herc gradnja" iz Bileće, te da su prilikom današnjeg obilaska radova vidjeli da su ovo jedni od najtežih uslova za građevinske radnike u Republici Srpskoj, ali da izvođač vodi računa o svim mjerama zaštite.

"Siguran sam da ćemo izgradnjom ovog tunela uspjeti naći finansijera i izvođača na HE `Bileća`, a time i nove finansije u opštini Bileća i njenom budžetu i time pomoći svim građanima ove opštine koji to odavno očekuju", rekao je Petrović.

Generalni direktor HET-a Gordan Mišeljić podsjetio je da je ovaj tunel probijen 2006. godine, kada je izvršen tehnički prijem, i tada je bila ugrađena hidromašinska oprema, a 20 odsto tunela je betonirano.

"Svaki neobložen tunel, pa i ovaj, ima određen gubitke u vodi, a svaki kubik vode za preduzeće HET znači novac, tako da i sa te strane mnogo brže ćemo provesti vodu dok se ne izgradi HE `Dabar`, sačuvaćemo i određene kubike vode za koje smatramo da ne bi došli u Bilećko jezero", rekao je Mišeljić.

Rukovodilac investicija HET-a Danilo Ilić istakao je da je tunel "Fatničko polje - akumulacija Bileća" glavni prevodnik voda sistema "Gornji horizonti" u "Donje horizonte", te glavni derivacioni tunel za HE "Bileća".

On je dodao da je do sada urađeno šest kilometara betonske obloge u prethodnim fazama.

"Sada u ovoj fazi izrađujemo 9.500 metara obloge. Beneficije tunela će se vidjeti u budućnosti kada HE `Dabar` uđe na mrežu, što je osnovni preduslov izgradnje tunela je za izgradnju HE `Bileća`, a predviđeno je da treća faza traje 1.000 radnih dana", rekao je Ilić.

Đorđe Vujović, direktor građevinske firme "Herc gradnja" iz Bileće, koja je izvođač radova na ovom projektu, naveo je da je projekat izuzetno važan i kompleksan, da posao teče planski, te izrazio nadu da će radovi na tunelu biti završeni u zadatom roku od 1.000 radnih dana.