IMG-06175fdddf78d32ae09e69c580f36f1c-V.jpg

OTVORENO PISMO RODOLJUBA DRAŠKOVIĆA, KNEZA HERCEGOVINE PREDSJEDNIKU VLADE CRNE GORE PROFESORU, DOKTORU GOSPODINU ZDRAVKU KRIVOKAPIĆU

AKO NAM NE DAJU DA BUDEMO JEDNO, ONDA MORAMO BITI ZAJEDNO!

Poštovani predsjedniče,

Nije mali broj događaja kada su kroz našu zajedničku istoriju oči Hercegovine i Hercegovaca bile uprte u Crnu Goru i obrnuto. Hercegovini je Crna Gora više od susjeda, a često i više od same sebe, jer su sa ovog parčeta istoka dolazili slobodarstvo, nadanja i pregnuća od čega je često zavisila i sudbina Hercegovine i stanje duha Hercegovaca. Isto tako, Hercegovina je u grču i bolu patila i duboko učestvovala u crnogorskim nedaćama i istorijskim golgotama.


Neizmjerne emocije, energiju i bliskost istorija je nebrojeno puta potvrdila i svjedočila da su uvijek Hercegovina i Crna Gora disale jednom dušom.
Sva čula i srce naroda Hercegovine posljednjih dana bili su podešeni na crnogorsku frekvenciju sa zebnjom, strahom i brigom da u kolijevci čojstva i junaštva ne potekne bratska krv. Svjedok sam besanih hercegovačkih noći i izliva beskrajne radosti i ponosa, što je prvenstveno Vašom zaslugom, mudrošću, hrabrošću i nepokolebljivošću u Hristovoj vjeri, svečano ustoličen Vaš i naš mitropolit, njegovo preosveštenstvo Joanikije. Rođen u srcu Hercegovine trajaće na tronu Svetog Petra Cetinjskog, snažno grleći Hercegovce i Crnogorce u vjerskom, sudbinskom i životnom smislu, čineći nas jednim i vječno nerazdijeljenim.


Čestitam Vam na Vašem nemjerljivom doprinosu, da ovaj veliki čin i praznik tako hristoliko zasija svjetološću koja puni srca i daje nadu da su pred nama dani pregnutog rada i boljeg života. Poslovne aktivnosti u mojoj Hercegovini i isto toliko mojoj Crnoj Gori nemaju samo uobičajenu ekonomsku dimenziju. U njima su utkane i metafizičke komponente, pa me to čini još srećnijim i još uspješnijim, a događaj od 5. septembra ove godine daje mi snagu i motivaciju da te komponente nikad ne zanemarim. Sa ovakvom poslovnom filozofijom, težeći harmoniji ciljeva i rezultata spreman sam da još aktivnije učestvujem u dostizanju ekonomskog i svakog drugog blagostanja i u Hercegovini i u Crnoj Gori. Želim da znate da sam na ovom polju još otvoreniji i još spremniji za nova djela.


Na kraju, primite izraze mog dubokog uvažavanja za sve što činite i što namjeravate činiti na funkciji predsjednika Vlade Crne Gore, a naročito za povratak povjerenja, poštenja, ljudskog dostojanstva i građanske slobode.